today-is-a-good-day
23.7 C
Athens

Αντιμετώπιση της ακρίβειας: Πώς η παρέμβαση Μητσοτάκη για τις πολυεθνικές κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες

Δικαίωση αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αποδοχή από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, της πρότασης του ότι χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες  πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών, που οδηγούν σε αισχροκέρδεια στις τιμές βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ.

Του Κώστα Πασίση

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε επιστολή στην Αθήνα όπου ευθέως  αναγνωρίζει το πρόβλημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύεται επί της ουσίας  να λάβει μέτρα, εντάσσοντας το θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα προκειμένου να μπει ένα φρένο στο άναρχο καθεστώς στην τιμολόγηση βασικών προϊόντων για τους καταναλωτές.

Η κίνηση της αποδεικνύει ότι η παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού είχε αντίκτυπο στην Ευρώπη καθώς η ακρίβεια ταλανίζει και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, ενώ δείχνει και τον «ειδικό ρόλο» που διαδραματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα δρώμενα των Βρυξελλών.

Άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ο βασικός διαπραγματευτής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τα αξιώματα στις κομβικές θέσεις της Ε.Ε. ενώ ήταν και ένας από τους ηγέτες που πρότειναν την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ως πρόεδρο της Ε.Ε..

Μια αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη και «λεπτή» όπως αποδείχθηκε από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν στο παρασκήνιο των Βρυξελλών.

Η συγκεκριμένη θετική απάντηση που ήλθε στην Αθήνα λειτουργεί σχεδόν ως επικοινωνιακό …βάλσαμο για την κυβέρνηση, μετά τη διαγραφή Αυγενάκη, που πλήγωσε το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο τη ΝΔ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση των αθέμιτων παιχνιδιών σε βάρος των καταναλωτών από εταιρείες κολοσσούς,  ενισχύει την εικόνα της κυβέρνησης, ως μιας υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που δε κάθεται με σταυρωμένα χέρια, όπως αφήνεται να εννοηθεί από την Αντιπολίτευση η οποία κατηγόρησε το Μαξίμου ότι κάνει κινήσεις για το θεαθήναι.

Επισημαίνεται ότι στην επιστολή της η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να συλλέξει στοιχεία και να ξεκινήσει διάλογο με εμπλεκόμενα μέρη, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο, για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ζητήματος.

Και τονίζει ότι με βάση τα ευρήματα της διερευνητικής διαδικασίας, η επόμενη Επιτροπή θα εξετάσει πιθανά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων γεωγραφικών περιορισμών, είτε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, των κανόνων της ενιαίας αγοράς ή νέων οδηγιών…

Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου

Η προαναφερθείσα επιστολή έγινε και θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπουλου.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η αθέμιτη κερδοσκοπία θα είναι  προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα ώστε οι πολίτες να μην υφίστανται αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πιέσει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, γιατί η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«θα επιμείνω στην προσπάθειά μου να υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο ζήτημα των διαφοροποιημένων τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων έτσι ώστε χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι πολίτες τους ακριβότερα για ίδια προϊόντα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η μάχη θα πάει καλά…

«Ξεκινώ με το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ. Είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ