today-is-a-good-day
23.7 C
Athens

Στον «αστερισμό» των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο το Μαξίμου

Η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και η προβολή μιας «εικόνας» αποτελεσματικότητας είναι η βασική επιδίωξη του Μαξίμου μετά την εξοργιστική συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και στον θορυβώδη απόηχο της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, αν και η «επιτάχυνση» ξεκίνησε την επομένη των ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση

Το σχετικό …συναγερμό στη ΝΔ σήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βγήκε άμεσα εκτός Μαξίμου και άρχισε τις ξαφνικές επισκέψεις για επιτόπιες αυτοψίες παντού, με σκοπό την ενημέρωση του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

«Η επίβλεψη θα είναι πιο αυστηρή από εδώ και στο εξής για όσους έχουν υψηλές θέσεις ευθύνης», τονίζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όλοι θα δουλέψουν περισσότερο, μέχρι να στηθούν κάλπες το 2027…

Έτσι, μετά το υπουργείο Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σε άλλο ένα «χαρτοφυλάκιο» ίσως και το πιο κρίσιμο για την κυβέρνηση του, το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητήσει με τη Νίκη Κεραμέως τις δικές της προτεραιότητες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι εφέτος, όπως και πέρυσι, θα δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Και όπως διευκρίνισε η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, οι συγκεκριμένες δηλώσεις του σηματοδοτούν την κοινωνική ενσυναίσθηση της κυβέρνησης η οποία έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Σε συνεργασία με την υπουργό Εργασίας, συζήτησαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετιας, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους για καταγραφή των υπερωριών.

Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας για γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία και συνταξιούχους.

Ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης που επιτρέπει στους συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς περικοπή σύνταξης.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

Στη συνέχεια η …σκυτάλη πέρασε στον κυβερνητικό, εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη ο οποίος επιχείρησε να προβάλλει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των  πραγματικών προβλημάτων των πολιτών σε διάφορους τομείς όπως η  εργασία, η ασφάλιση, η  υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές και η αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος, του  πληθωρισμού, που δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το αρμόδιο υπουργείο έχει κηρύξει ουσιαστικά ανένδοτο στις πολυεθνικές που παίζουν «ανήθικα» παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών, δημιουργώντας ταυτόχρονα στρεβλώσεις στην αγορά.

Ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στους 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025, όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας

Επίσης επεσήμανε τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών Υγείας που αφορούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Οι παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν ανακαινίσεις, δράσεις αναβάθμισης του ιατρικού εξοπλισμού, δημιουργία μονάδων διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, προγράμματα κατάρτισης του ιατρικού προσωπικού και αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τέλος, υπενθύμισε ότι έχει ξεκινήσει η κυκλοφορία των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων εκ των οποίων 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ