today-is-a-good-day
25.6 C
Athens

Ζαπορίζια: Οκτώ εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίστηκαν από επίθεση ουκρανικών drones – Ο ΙΑΕΑ ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις

Οκτώ εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τη Ρωσία, τραυματίστηκαν από επίθεση μη επανδρωμένων ουκρανικών αεροσκαφών, η οποία άφησε και το μεγαλύτερο μέρος μιας γειτονικής πόλης χωρίς ρεύμα και νερό, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Σε μια ανακοίνωση στην πλατφόρμα Telegram, η διοίκηση του σταθμού ανέφερε ότι οκτώ εργαζόμενοι τραυματίστηκαν όταν τρεις ουκρανικοί δρόνοι-καμικάζι επιτέθηκαν σε έναν υποσταθμό. Όλοι τους χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τι συνέβη. Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχόλιο από την ουκρανική πλευρά.

Ο υποσταθμός απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο Έντουαρντ Σενοβόζ, ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον σταθμό, ανέφερε ότι λόγω της επίθεσης διακόπηκε η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της πόλης.

Αυτή ήταν η τρίτη επίθεση αυτού του είδους που σημειώνεται μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, πρόσθεσε ο Σενοβόζ.

Ο Αλεξέι Λιχατσόφ, ο γενικός διευθυντής της Rosatom, ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά που μπήκαν σκόπιμα στο στόχαστρο εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού. Μιλώντας σε ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια κάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εξετάσει τι συνέβη. «Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ράφαελ Γκρόσι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι δραστηριότητες των πυρηνικών πόλεων, η ζωή των ανθρώπων και ιδίως η ζωή των εργαζομένων στους πυρηνικούς σταθμούς είναι «ιερές» για την πυρηνική ασφάλεια. Σήμερα παραβιάστηκαν κατάφωρα», είπε ο Λιχατσόφ.

Τον περασμένο μήνα ο ΙΑΕΑ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Ενερχοντάρ, έπειτα από επιθέσεις σε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Ο ΙΑΕΑ ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια (ZNPP), που ελέγχεται από τη Ρωσία, πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, αφού η ρωσική διοίκηση του εργοστασίου έκανε λόγο για τραυματισμούς εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του.

«Ο ΖΝΡΡ ενημέρωσε τον ΙΑΕΑ για πολλά πλήγματα με δρόνους κοντά στον σταθμό σήμερα, από τα οποία τραυματίστηκαν εργαζόμενοι στον υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας του Ενερχοντάρ και ξεκίνησαν δασικές πυρκαγιές κοντά στον υπαίθριο υποσταθμό του ΖΝΡΡ» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο ΙΑΕΑ. Τέτοιου είδους επιθέσεις απειλούν την πυρηνική ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ