today-is-a-good-day
25.6 C
Athens

Λιγότερο από το 30% των προσφυγών των φορολογουμένων έγιναν δεκτές από τη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

Λιγότεροι από 1 στους 3 φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών προκειμένου να μειώσουν τους αμφισβητούμενους φόρους και τα πρόστιμα από φορολογικές παραβάσεις, δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το πρώτο πεντάμηνο του έτους απορρίφθηκε από την εν λόγω Διεύθυνση το 66,13% των προσφυγών, γεγονός που αποδίδεται στο νέο ελεγκτικό πλαίσιο. 

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η προσφυγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά και μόνο αν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, μπορεί να υποβληθεί χειρόγραφα. Ταυτόχρονα με την υποβολή της ένστασης ο φορολογούμενος θα πρέπει να συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή και τα συνημμένα έγγραφα και δικαιολογητικά μόνο σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip) μέσω της εφαρμογής. Στην ενδικοφανή προσφυγή θα πρέπει να αναφέρονται τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου, την προσβαλλόμενη πράξη, τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του, τη διεύθυνση για τις  κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.

Ειδικότερα το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου του 2024, υποβλήθηκαν στη 2.501 προσφυγές από φορολογούμενους και επιχειρήσεις και εξετάσθηκαν οι 2.320. Από αυτές οι 1.654 απορρίφθηκαν, 23 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν, 7 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία, ενώ δεκτές έγιναν μόνο 636 υποθέσεις

Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι από το 2013 που ξεκίνησε η δραστηριότητα της ΔΕΔ έχουν υποβληθεί  91.139, εξετάστηκαν περίπου οι 86.800, εκ των οποίων οι 46.821 απορρίφθηκαν με αποφάσεις της επιτροπής, 14.971 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς, 652 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία και δεκτές έγιναν 21.189 υποθέσεις, δηλαδή μόνο το 24,4% των υποθέσεων. 

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή εντός 30 ημερών πριν από τη προσφυγή στα δικαστήρια. Η απόφαση για την ενδικοφανή προσφυγή εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής και σε περίπτωση που δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση θεωρείται ότι η προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ