today-is-a-good-day
31.4 C
Athens

Η απάντηση του Μαξίμου στο κλίνατε επί δεξιά…

Προσήλωση στο κυβερνητικό έργο, με επίκεντρο το πολίτη και τη βελτίωση της καθημερινότητας του, είναι η «άτυπη» ή «έμμεση» απάντηση του Μαξίμου, μετά τη «θορυβώδη» εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία των δυο πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό το «σήμα» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει  με πολίτες, για τα προβλήματα τους στα Κέντρα Υγείας, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υγείας.

«Το σημείο κλειδί που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ότι εκπροσωπούμε μια κυβέρνηση που πήρε πολύ ισχυρή εντολή πριν από έναν χρόνο για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θεωρούμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα βελτιώσει την καθημερινότητα, θα ισχυροποιήσει την Ελλάδα και θα δώσει ανάσες στους πολίτες, κυρίως ως προς το εισόδημά τους», τόνισε με νόημα ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε σημειώνοντας πως καθήκον της κυβέρνησης είναι να απαντήσει στα αιτήματα του παρόντος με όρους παρόντος και μέλλοντος.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, η δύσκολη καθημερινότητα του κόσμου είναι η μεγάλη εικόνα που εστιάζει πλέον η κυβέρνηση και όχι οι πολιτικές μεμψιμοιρίες (το δέντρο και όχι το δάσος), που ενδιαφέρουν έναν μικρόκοσμο, ενώ αφήνει παγερά αδιάφορη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του σε έναν χώρο που συνδέεται με την κοινωνική πολιτική, θέλησε να απεμπλακεί από τα «ψυχοφθόρα» και «τραυματικά» εσωκομματικά δρώμενα με τους πρώην Πρωθυπουργούς. Και όπως επισημαίνεται αυτή ήταν μια στρατηγική κίνηση για να μη δοθεί συνέχεια σε μια αχρείαστη εσωκομματική διαμάχη. Ενώ ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζεται ως ένας ηγέτης που ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά και αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, το στεγαστικό πρόβλημα που απαιτεί επείγουσες παρεμβάσεις, η μάχη στην Ευρώπη για τη νέα ΚΑΠ, που αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου, η υγεία, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στις γειτονιές της Αθήνας, η αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών.

Αυτή ήταν επί της ουσίας και η προ ημερών εισήγηση του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, που έγινε λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, που λίγο-πολύ άπαντες στο Μαξίμου γνώριζαν το περιεχόμενο της…

Εκτός όμως των αιφνιδιαστικών επισκέψεων που θα συνεχιστούν και θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει και συναντήσεις με βουλευτές της ΝΔ τόσο για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις περί «κλειστών θυρών» και κυβερνητικής αλαζονείας, όσο και για να έχει καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα των περιφερειών και δη των δύσκολων…

Κατόπιν όλων αυτών το Μαξίμου, την επόμενη ημέρα της επίμαχης εκδήλωσης, επανέλαβε μονότονα ότι δε σχολιάζει τις «ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών».

Αυτή είναι η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης.

Ωστόσο στο Μαξίμου η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε ενόχληση, κυρίως επειδή η κυβέρνηση απέκτησε εσωκομματικό αντίπαλο, που δεν είχε λόγω της ανυπαρξίας σοβαρής αντιπολίτευσης από τα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση άκουσε την εσωτερική κριτική, αλλά όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι  στρατηγικές επιλογές  δεν πρόκειται να αλλάξουν και ο λόγος είναι ότι στις ευρωεκλογές η ΝΔ τερμάτισε πρώτη με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν δεύτερος με τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

Μια τέτοια στρατηγική απόφαση είναι η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας με στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους.

«Ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται τότε σημαίνει ότι οι ρίζες έχουν ξεραθεί. Όταν μεγαλώνουν τα κλαδιά, τότε οι ρίζες είναι καλές και κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο», τόνισε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νοών νοείτω…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ