today-is-a-good-day
27.6 C
Athens

Τί σηματοδοτεί η κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο

Ηχηρή, ίσως και υπέρ το δέον, αποδείχθηκε τόσο σε πολιτικό όσο και σημειολογικό επίπεδο, η κοινή παρουσία των δυο πρώην Πρωθυπουργών Καραμανλή-Σαμαρά στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» του δημοσιογράφου, Μανώλη Κοττάκη, στο Πολεμικό Μουσείο.

Του Κώστα Πασίση

Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που ήταν άκρως επιθετικός προς την Κυβέρνηση, με την ομιλία που έκανε, στα όρια ενός πολιτικού-ιδεολογικού μανιφέστου, ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε ως ένας πολιτικός που υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τις παραδοσιακές αξίες, αλλά και επικριτικός απέναντι στις αδυναμίες της ΕΕ και τις πολιτικές ελίτ, υποστηρίζοντας μια πολιτική που βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Αυτό ήταν το πολιτικό στίγμα της καλά προετοιμασμένης ομιλίας του Κώστα Καραμανλή με υπερκομματικό εθνικό-πρόσημο, που έγινε σχεδόν ένα μήνα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μια εβδομάδα ύστερα από τη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ, όπου ανοίχθηκαν πολλά καυτά κεφάλαια για την κυβέρνηση.

Σε πολιτικό επίπεδο η κοινή εμφάνιση των δυο Πρωθυπουργών στο Πολεμικό Μουσείο στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου αλλά κυρίως διατηρεί ανοικτή τη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Ένα έτερο πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μετά και την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Μεσσήνιου πολιτικού η σχέση Μητσοτάκη-Σαμαρά γίνεται ακόμη πιο δύσκολη…

Άλλωστε η μη παρουσία του Πρωθυπουργού στην εν λόγω  εκδήλωση ήταν ενδεικτική του «παγωμένου» κλίματος, που επικρατεί μεταξύ των δυο ανδρών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η αίθουσα ναι μεν ήταν κατάμεστη από κόσμο, αλλά απουσίαζαν πολλοί βουλευτές, παρά την κινητοποίηση και τις πιέσεις να παραστούν στην εκδήλωση, κυρίως από την πλευρά του Σαμαρά.

Παρόντες ήταν περίπου 30 βουλευτές από τους 158 που αριθμεί η Κ.Ο της ΝΔ.

Οι περισσότεροι προφανώς δεν θέλησαν να γίνουν μέρος των παιχνιδιών που παίζονται στο παρασκήνιο του κόμματος.

Τα μηνύματα Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής  επισήμανε τη βαθιά κρίση που βιώνει η Ευρώπη, λόγω της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, της ακατάλληλης αντιμετώπισης ταυτοτικών ζητημάτων, και της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία.

Επίσης εστίασε στην αδυναμία των ευρωπαϊκών ηγεσιών να αντιληφθούν και να ερμηνεύσουν τις ανησυχίες των πολιτών, γεγονός που – όπως είπε –  επιδεινώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Τόνισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια γενικευμένη πολιτική κρίση, κρίση θεσμών, με ιστορικά κόμματα να παρακμάζουν και τους πολίτες να απομακρύνονται από αυτά.

Για τα ανοικτά εθνικά θέματα, ο πρώην Πρωθυπουργός  έστειλε μήνυμα στην Αλβανία και τα Σκόπια ότι με οι προκλητικές συμπεριφορές τους  δεν γίνονται αποδεκτές και ότι η πορεία τους προς την ΕΕ εξαρτάται από την Ελλάδα.

Εξίσου σαφής ήταν και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του.

Ειδικότερα επεσήμανε τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας και την απειλή που αυτές συνιστούν για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπογράμμισε  ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στρατιωτική της παρουσία σε διάφορες περιοχές.

Εξέφρασε επίσης  την πεποίθηση του ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα, καθώς αυτό θα προκαλούσε την ομόθυμη αντίδραση του ελληνικού λαού.

Τέλος, τάχθηκε κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου αυτό  να αποφανθεί για ζητήματα χωρικών υδάτων, ΑΟΖ ή εδαφικής κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων.

Επίθεση από Σαμαρά

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς πήγε με …άλλες διαθέσεις στην εκδήλωση και αυτό φάνηκε από την αρχή της ομιλίας του, καθώς έθιξε με το …καλησπέρα το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

«Κάνει λάθος ο πρωθυπουργός να επιμένει στο λάθος», είπε με αφορμή τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές για την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι και ο ίδιος και ο Κώστας Καραμανλής απαξιώθηκαν από την κυβέρνηση.

«Κόντραρε» ευθέως τον Πρωθυπουργό στην πολιτική απόφαση του για διεύρυνση της ΝΔ, λέγοντας ότι η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες. Άλλο η διεύρυνση, άλλο η μετάλλαξη. Και καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι, αν για το ιστορικά αυτό αρνητικό αποτέλεσμα του δεξιού μπλοκ ευθύνεται η αντίληψη περί αποιδεολογικοποίησης.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για αλαζονεία και άφησε αιχμές για «υποχώρηση της πολιτικής προς όφελος της επικοινωνίας και του TikTok που έχει δημιουργήσει στον κόσμο την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι» και υποστήριξε ότι: «Απαιτείται η επιστροφή στην πολιτική στις ρίζες τις ιδέες και τις αρχές των κομμάτων και των παρατάξεων».

Στο στόχαστρο του βρέθηκε και το …επιτελικό κράτος. «…Γιατί αν είναι πετυχημένο αυτό το μοντέλο αποδοκιμάστηκε από την κοινωνία, και μάλιστα χωρίς πολιτικό αντίπαλο, δίχως Τρόικα, σε συνθήκες επιτήρησης και σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εγείροντας ερωτήματα για τις μελλοντικές πολιτικές προθέσεις του.

Σκληρή επίθεση έκανε και για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα.

«Η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους …”φίλους” μας τους Τούρκους».

Στον επίλογο της παρέμβασης του  ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι ήταν και θα παραμείνει ενεργός στο πολιτικό γίγνεσθαι…

Το Μαξίμου πάντως απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, λέγοντας μέσω κύκλων ότι δε σχολιάζει τις ομιλίες των πρώην Πρωθυπουργών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ