today-is-a-good-day
15.3 C
Athens

Τέλος χρόνου για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις – Στις 2 Ιουλίου η αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Τέλος χρόνου για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, καθώς σήμερα οι περίπου 1,4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος, θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία τους και εφόσον είναι σωστά οριστικοποιήσουν την υποβολή τους. Έτσι, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη βεβαίωση αποδοχών, την οικογενειακή κατάσταση, τα τεκμήρια, τις αποδείξεις, την φιλοξενία και το ΙΒΑΝ.
Αν κάποια από αυτά τα στοιχεία είναι ελλιπή ή ανακριβή, από αύριο 2 Ιουλίου -οπότε και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οριστικοποιήσει την υποβολή των δηλώσεων σε όσους δεν το κάνουν μόνοι τους- έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Τα στοιχεία που επηρεάζουν τον «λογαριασμό» της Εφορίας είναι τα εξής:

-Βεβαιώσεις αποδοχών: Συχνά οι βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες ή τους ασφαλιστικούς φορείς είναι λανθασμένες με αποτέλεσμα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από την ΑΑΔΕ να είναι λάθος. Έτσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην επιχείρηση ή τον ασφαλιστικό φορέα καθώς οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κλειδωμένοι και δεν επιδέχονται παρεμβάσεις.

-Οικογενειακή κατάσταση: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν τα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων που έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στη φορολογική δήλωση είναι ορθά, καθώς αυξάνουν το αφορολόγητο όριο και δίνουν σημαντικές εκπτώσεις από το τελικό πόσο του φόρου εισοδήματος

-Τεκμήρια: Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και στα δεδομένα για αυτοκίνητα, ακίνητα, δαπάνες για αποπληρωμή δανείων, δίδακτρα και άλλα έξοδα τα οποία έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου και με βάση τα οποία προσδιορίζει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρο με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες.

-Αποδείξεις: Το ύψος των συνολικών δαπανών με πλαστικό η ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών έχει προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να ελέγξουν αν το ποσό αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος τους, καθώς αν είναι χαμηλότερο επί της διαφοράς θα επιβληθεί έξτρα φόρος 22%. Έτσι, εφόσον υπάρχει έλλειμμα αποδείξεων, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το ποσό, καθώς ο σχετικός κωδικός παραμένει ανοιχτός.

-Φιλοξενία: Φορολογούμενοι που φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια θα πρέπει να συμπληρώσουν την ένδειξη «Φιλοξενία» στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1 για να αποφύγουν το τεκμήριο της κατοικίας.

-ΙΒΑΝ: Για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου και δεν έχουν οφειλές προς συμψηφισμό, για να λάβουν τα χρήματα θα πρέπει να έχουν αναγράψει στη φορολογική δήλωση τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα λάβουν τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζει το μέτρο των «αυτόματων» φορολογικών δηλώσεων, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών. Εδώ και αρκετό καιρό, έχουν στη διάθεσή τους ειδικό αρχείο (προεκκαθάριση) με το φορολογικό αποτέλεσμα (χρεωστικό ή πιστωτικό) που προκύπτει από τη δήλωσή τους, που είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει, και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μην υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, εφόσον θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί είναι ορθά και πλήρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ