today-is-a-good-day
30.8 C
Athens

Α.Στρατινάκη: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χτίζει εργασιακή κουλτούρα

Περίπου 52.022 επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, με 345.021 εργαζόμενους, είναι σε διαδικασία ένταξης στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ενώ από τον κλάδο του λιανεμπορίου οι επιχειρήσεις ανέρχονται σε 115.857, με 229.382 εργαζόμενους.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, σε συνέντευξή της στον Real FM, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τη βιομηχανία, ως έχουσα την υποχρέωση από 1/1/2024, κυμαίνεται γύρω στο 41%, ενώ για το λιανεμπόριο πλησιάζει το 30%.

Όπως είπε η κ. Στρατινάκη, «οι Επιθεωρητές Εργασίας ενεργοποιούν και τον συμβουλευτικό τους ρόλο, για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ορθή και νόμιμη εφαρμογή της. Οι λογιστές των επιχειρήσεων έχουν ενημερωθεί από την ερμηνευτική εγκύκλιο και τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας και συνεργάζονται με τα υπηρεσιακά στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χτίζει εργασιακή κουλτούρα».

Σύμφωνα με τη Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων, «από τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους κλάδους που έχει εφαρμοστεί τεκμαίρεται ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην “εργασιακή αλήθεια”. Αρχίζει και αποδίδει το μέτρο στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή στην παράνομη υπερωρία και στο κομμάτι της υποκλέπτουσας εργασίας, μέσω της νόθας μερικής απασχόλησης, που στην ουσία υποκρύπτεται πλήρη απασχόληση. Τα φαινόμενα αυτά είναι σοβαρά, δεν αφορούν μόνο στην τσέπη του εργαζομένου, αλλά και στον υγιή ανταγωνισμό και στις ασφαλιστικές εισφορές, που εισπράττει ο ΕΦΚΑ. Γι’ αυτούς τους λόγους, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα κομβικό μεταρρυθμιστικό μέτρο».

Παράλληλα, η κ. Στρατινάκη διευκρίνισε επίσης τα εξής: «Από το 2021, έχει θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα η τετραήμερη εργασία, μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου. Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων εξισορρόπησης μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έχουμε κάνει ήδη τη θεσμική ρύθμιση για τετραήμερη εργασία και ήδη εφαρμόζεται.

Το ζήτημα της εξαήμερης εργασίας αφορά αφενός μεν τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες και οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν σε πενθήμερη βάση αφετέρου δε επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα με κυλιόμενες βάρδιες και οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν σε πενταήμερη βάση και οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν έκτακτο φόρτο εργασίας.

Η ρύθμιση λύνει το πρόβλημα της 4ης βάρδιας στις επιχειρήσεις, καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκονταν κατά 99% των περιπτώσεων στη ζώνη παρανομίας με αδήλωτη εργασία.

Έτσι, λοιπόν, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, εργοδοσίας και εργαζομένων, για μια επιπλέον κυλιόμενη βάρδια κατά την 6η ημέρα.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που είναι στη 2η κατηγορία σημειώνεται ότι ο φόρτος εργασίας δηλώνεται στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.

Η επιπλέον ημέρα έχει όριο τις 8 ώρες, απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία και αμείβεται με 40% παραπάνω, ενώ, αν συμπέσει με Κυριακή, μπορεί να έχει προσαύξηση μέχρι και 115%».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ