Νέο και πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την κάλυψη των «Λευκών Περιοχών» φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση Συμπληρωματικών Σταθμών Κάλυψης (ΣΣΚ) με διανομή τηλεοπτικού σήματος μέσω επίγειων ή δορυφορικών διαύλων, ώστε οι πολίτες των παραμεθορίων και ακριτικών περιοχών της χώρας (σε ποσοστό 98%) να είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «οι ακριτικές περιοχές μπορεί γεωγραφικά να βρίσκονται στην άκρη της χώρας, ωστόσο είναι δεδομένο ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, όπως τονίζεται διαρκώς ως κυβερνητική προτεραιότητα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μας ενδιαφέρει η βελτίωση της καθημερινότητας, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για τους πολίτες στις περιοχές μακριά από την πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ερχόμαστε με τον ανανεωμένο σχεδιασμό για την τηλεοπτική κάλυψη των «Λευκών Περιοχών» να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα έχουν πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης. Με την τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων θα επιτύχουμε πληθυσμιακή κάλυψη αυτών των περιοχών σε ποσοστό 98%. Στοχεύουμε στην ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην επικοινωνία και στην πληροφόρηση καθώς και στη μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των περιοχών της χώρας. Επίσης υλοποιώντας αυτή τη δράση θα δώσουμε σημαντική ώθηση στον κλάδο των επικοινωνιών με νέες ευκαιρίες, σαφώς και για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων».
Στην πρώτη φάση του νέου έργου που υλοποιεί το υπουργείο, έχουν επιλεγεί -λόγω εθνικού ενδιαφέροντος – οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Η εγκατάσταση βέβαια των Συμπληρωματικών Σταθμών Κάλυψης θα γίνει αφού πρώτα εκπονηθεί η τεχνική μελέτη για τον σχεδιασμό της βέλτιστης χωροθέτησης τους στις παραπάνω περιοχές.
Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι η εν λόγω δράση να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών της χώρας, αλλά ταυτόχρονα, όπως τονίζει και ο κ. Παπαστεργίου να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο και βήμα για περισσότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα των επικοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα να τονωθούν οι τοπικές αγορές αλλά και οι Περιφέρειες στο σύνολό τους.
Να αναφέρουμε ότι το έργο έρχεται να μετασχηματίσει τη δράση «Λευκές Περιοχές για την πρόσβαση των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στο πρόγραμμα ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών» που είχε ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2024 με τις ψηφιακές αιτήσεις των δικαιούχων.