today-is-a-good-day
28.4 C
Athens

Κεντροαριστερά: Ο παρασκηνιακός πόλεμος Κασσελάκη – Τσίπρα και ο διχασμός Ανδρουλάκη – Δούκα

Σε βιβλική «Βαβέλ» εξελίσσεται η υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όπου κυριαρχούν τα συντροφικά μαχαιρώματα, οι διαφορετικές στρατηγικές και κυρίως οι ηγετικές φιλοδοξίες των στελεχών των δυο κομμάτων, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια ενοποίησης του χώρου…

Του Κώστα Πασίση 

Στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι …εμφυλιοπολεμικό, μετά την επιστολή των 87 βουλευτών και στελεχών, με την οποία επί της ουσίας αμφισβητείται εκ νέου η ηγεσία Κασσελάκη, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πρόσφατου συνεδρίου.

Η «κίνηση των 87» είχε απάντηση από το προεδρικό επιτελείο, που διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών στήριξης στον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος …περιοδεύει στις ΗΠΑ, παρότι στο ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των  κ.κ Ραγκούση και Παππά που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες…

«Εάν ο κ. Κασσελάκης είχε γνωστοποιήσει πριν την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα πραγματικά του πιστεύω και αν είχε δείξει τον πολιτικό του εαυτό, πιστεύω ότι δεν θα είχε εκλεγεί», υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας  στον ΑΝΤ1 και τόνισε ότι αν «γίνονταν τώρα εκλογές θα πάρει τις μισές ψήφους από όσες είχε πάρει».

Αντίθετα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, υποστηρικτής του Στεφάνου Κασσελάκη,  σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε με νόημα: «Δεν είναι εικόνα κόμματος να αμφισβητούμε τον πρόεδρό μας κάθε 4 μήνες»…

Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά διχασμένος, ενώ τα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη είναι σχεδόν …δεμένα καθώς την επίμαχη επιστολή υπογράφουν επτά βουλευτές (Γεροβασίλη-Καλαματιανός-Γιαννούλης-Λινού-Νοτοπούλου-Ζαμπάρας-Παναγιωτόπουλος) οι οποίοι αν διαγραφούν ή αποχωρήσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής, από δεύτερο κόμμα θα γίνει τρίτο…

Ωστόσο όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από αυτά τα …φίλια πυρά, κρύβεται μια σκληρή παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ Τσίπρα – Κασσελάκη, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους.

Ο πρώτος, ο πρώην Πρωθυπουργός είναι πιο παραδοσιακός και προσηλωμένος στις αρχές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η ίδρυση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας από τον πρώην Πρωθυπουργό και τα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του θορύβησαν την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να προωθεί ένα πιο δυτικότροπο προφίλ για το «κόμμα του», όπως χαρακτηριστικά λέει…

Ταυτόχρονα απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ανασύροντας από το αρχείο ένα σχεδόν παλαιό αλλά καυτό  θέμα, αυτό των μαύρων χρημάτων, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλα τα κόμματα.

Η κίνηση Κασσελάκη  πάντως ερμηνεύθηκε ως μια επιθετική  στρατηγική που αποσκοπεί στην ανάδειξη των αδυναμιών της προηγούμενης ηγεσίας, ίσως και μια προειδοποίηση για τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινό χαρακτηριστικό όμως και των δυο είναι, απ ότι δείχνουν οι κινήσεις τους, ότι θέλουν να ηγηθούν μιας ενιαίας  Κεντροαριστεράς…

Κόντρες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ 

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο και στην Χαρ. Τρικούπη όπου αύριο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και το δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα ο οποίος πιθανότατα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος.

Οι δυο πρώην …φίλοι σήμερα δε μιλιούνται.

Ο Χάρης Δούκας ο οποίος δηλώνει ότι θα παραμείνει στο Δήμο, άφησε δηλητηριώδεις αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Με τους ρυθμούς του Ανδρουλάκη θα γινόμασταν κυβέρνηση το 2050», ήταν η φαρμακερή ατάκα του.

Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη απάντησαν  στο Χάρη Δούκα, λέγοντας ότι η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα…

Μέχρι σήμερα την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να διεκδικούν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, πιθανώς ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η μάχη για την αρχηγία πάντως δε δείχνει να έχει ξεκάθαρο φαβορί…

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας προηγείται  με ποσοστό 21,5% και ακολουθεί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 20,9%. Τρίτο κατατάσσουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τον Παύλο Γερουλάνο (18,4%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ