today-is-a-good-day
28 C
Athens

Ελ.Λύση για F-35: Το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας στις ΗΠΑ διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα συντήρησης

«Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση για την απόκτηση “μελλοντικού” μοντέλου F-35, το οποίο υποτίθεται πως δεν θα έχει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα υφιστάμενα μοντέλα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας (GAO) στις ΗΠΑ διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα συντήρησης  και χαμηλές διαθεσιμότητες», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Λύση σε σημερινή ανακοίνωσή της σχετικά με τα F-35.

Ειδικότερα, το κόμμα αναφερόμενο στην έκθεση του GAO σημειώνει:

«1. Σημαντικές καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού

2. Υψηλό κόστος λειτουργίας και υποστήριξης/αεροσκάφος μη δυνάμενο να καταβληθεί από τις Ε.Δ. των ΗΠΑ

3. Χαμηλή διαθεσιμότητα, η οποία υπολείπεται κατά πολύ των επιχειρησιακών στόχων που έχουν τεθεί

4. Προβλήματα με τον κινητήρα για την αποκατάσταση των οποίων δεν έχει ακόμα επιλεγεί η ενδεδειγμένη λύση

5. Σοβαρά προβλήματα στον τομέα της συντήρησης και υποστήριξης».

Παράλληλα, η Ελληνική Λύση υποστηρίζει ότι «για τα συγκεκριμένα προβλήματα η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά πειστική απάντηση», ενώ προσθέτει πως «σε πρόσφατες δηλώσεις του, μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί, μια και αυτό συνιστά μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Κατ’ αρχάς πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των αεροσκαφών μας, έχουμε ένα κάρο τύπους αεροπλάνων”».

«Προκύπτει, λοιπόν, το αυτονόητο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε ένα από τα δοκιμασμένα μοντέλα όπως Rafale ή F-16 Viper, ώστε να ενισχυθεί η ομογενοποίηση που έθεσε ως στόχο ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας. Επιπλέον την ώρα που η Ελβετία απαίτησε 60% ΑΩ στην προμήθεια των F-35 με έμφαση σε καινοτόμα προγράμματα και εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας, η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το παραμικρό για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ούτε απαντά για θέματα μείζονος σημασίας όπως ο σχεδιασμός για την προγραμματισμένη συντήρηση των F-35 και φυσικά η εξασφάλιση επάρκειας ανταλλακτικών» αναφέρει επίσης η Ελληνική Λύση.

Όσον αφορά στη θέση της για την εθνική άμυνα επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Είναι εκπεφρασμένη και αδιαπραγμάτευτη. Λέμε “ναι” σε οποιαδήποτε δαπάνη ενισχύει πραγματικά την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας. Με σεβασμό όμως στη δημόσια περιουσία, λογοδοσία και για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη και κυρίως για την πραγματική υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας της Ελλάδας. Στεκόμαστε, λοιπόν, άκρως επιφυλακτικοί σε μία τέτοια κολοσσιαία δαπάνη για ένα αεροσκάφος το οποίο πρακτικά δεν υφίσταται, ενώ αντίθετα με μικρότερο κόστος, θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε την έρευνα, την ανάπτυξη και την εντόπια  παραγωγή πολλαπλάσιου στόλου μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών, όπως πλέον κάνουν όλες οι σοβαρές χώρες της υφηλίου».

Τέλος, η Ελληνική Λύση επισυνάπτει τον σχετικό σύνδεσμο για την έκθεση του Κυβερνητικού Γραφείου Λογοδοσίας (GAO) των ΗΠΑ: F-35 Aircraft: DOD and the Military Services Need to Reassess the Future Sustainment Strategy | U.S. GAO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ