today-is-a-good-day
30.7 C
Athens

Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: Επανεκκίνηση της ΝΔ με δύο βασικούς στόχους

Το «σύνθημα» για τη δυναμική επανεκκίνηση της ΝΔ και της κυβέρνησης με δυο κεντρικούς στόχους, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την εκ νέου «συνάντηση» με τους πολίτες που την είχαν στηρίξει στο παρελθόν, αλλά δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές, έδωσε ο Πρωθυπουργός με την ομιλία στους βουλευτές του για το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση

Όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο «ραντεβού» με τους βουλευτές, με σκοπό να καθησυχάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του, να δώσει  ξεκάθαρες κατευθύνσεις για το μέλλον και να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, εν μέσω των νέων προκλήσεων και των ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό.

Παρά τις απώλειες που κατεγράφησαν στις ευρωεκλογές, ο Πρωθυπουργός  εστίασε στο γεγονός ότι η ΝΔ παραμένει πόλος σταθερότητας για τους πολίτες, σε αντίθεση με την Αντιπολίτευση που είναι σε μόνιμη περιδίνηση και κρίση, που αποτελούν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας.

…Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και η ΝΔ παραμένει σταθερή και επικεντρωμένη στο στόχο της, υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας.

«Έχουμε μπροστά μας μια 3ετια για να διορθώσουμε τα λάθη μας αλλά και να ξεδιπλώσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα», τόνισε με νόημα.

Κομβικής σημασίας με πολλά πολιτικά μηνύματα ήταν και η ατάκα του σε αποστροφή του λόγου του: «Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας λέμε “όχι” σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ», τόνισε προκαλώντας αίσθηση αλλά και προβληματισμό…

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την πολιτική απόφαση του για συνέχιση της στρατηγικής της διεύρυνσης της ΝΔ, με νέα πρόσωπα, φρέσκες ιδέες και προσαρμογή στις απαιτήσεις των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Μετά από μια πορεία πέντε χρόνων στη διακυβέρνηση της χώρας η «γαλάζια» εκλογική συνταγή στοχεύει στην προσέλκυση νέων  ψηφοφόρων ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές αλλά και τους κεντρώους πολίτες.

Η αναφορά σε μια «μικρή και φοβική ΝΔ» αποτελεί κριτική προς όσους εντός ή εκτός του κόμματος επιθυμούν μια πιο κλειστή, συντηρητική ίσως και αμυντική προσέγγιση.

Ειδικού συμβολισμού ήταν και η αναφορά του ότι «δε δέχεται κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας τις απαντήσεις που έδωσε η χώρα με τον φράχτη στον Έβρο, τα Rafale, τα αναβαθμισμένα F-16, με τις φρεγάτες Belh@rra, με τα νέα ελικόπτερα, με τις ισχυρές συμμαχίες της.

Ενώ προειδοποίησε, υπό τη μορφή τελεσιγράφου, Σκόπια και Αλβανία, να σέβονται τις διεθνείς υποχρεώσεις και τους δημοκρατικούς θεσμούς για να μη βλάψουν τις σχέσεις τους με την Ε.Ε..

Αυτοκριτική 

Κάνοντας την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και παράλληλα την απαιτούμενη αυτοκριτική, παραδέχθηκε ότι η επίμονη ακρίβεια έκανε ζημιά στην κυβέρνηση, όπως επίσης οι ανεπάρκειες, οι αδυναμίες και οι αστοχίες για τις οποίες είχε μιλήσει στα Υπουργικά Συμβούλια και όχι μόνο…

Σαφής ήταν και για το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές: «Το αποτέλεσμα δεν καταγράφει το στόχο που είχαμε θέσει, αλλά καταγράφει την καθαρή υπεροχή της ΝΔ», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων, κυρίως αυτών που απείχαν στο όνομα των δικών μας αδυναμιών», σημειώνοντας ότι όσοι απείχαν «συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν άλλη πολιτική δύναμη».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι η αυτοκριτική δεν πρέπει να οδηγεί σε αδιέξοδη εσωστρέφεια ή πολιτικές επιδιώξεις, αλλά σε μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το συνεχιζόμενο … αυτομαστίγωμα θα προκαλέσει ζημιά…

Τι είπαν οι βουλευτές

Τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για την πορεία της ΝΔ εξέφρασαν πολλοί εκ των βουλευτών που ζήτησαν να μιλήσουν στη συνεδρίαση της Κ.Ο με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Η κριτική αφορούσε τη λειτουργία της κυβέρνησης, τις αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών και υφυπουργών, κυρίως εξωκοινοβουλευτικών, κάποιες πολιτικές επιλογές, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, και η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που στοίχησαν στην Παράταξη.

Ορισμένοι βουλευτές επίσης έθεσαν θέμα ιδεολογικής φυσιογνωμίας και τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής της ΝΔ στις ρίζες του κόμματος.

Εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τις πολλές πολιτικές μεταγραφές, οι οποίες επί της ουσίας αλλοιώνουν σε υψηλό ποσοστό το παραδοσιακό DNA και τον αξιακό κώδικά της ΝΔ.

Ενώ κάποιοι άλλοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο, η επίπτωση μπορεί να είναι ίδια με αυτή της Γαλλίας όπου η ακροδεξιά σημείωσε σημαντική άνοδο.

Το κλίμα στη συνεδρίαση «ηλεκτρίστηκε» από την παρέμβαση του Μάριου Σαλμά ο οποίος είπε ότι η ΝΔ «εξυπηρετεί τους λίγους έναντι των πολλών», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  να παρεμβαίνει ενοχλημένος τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί «τέτοιου είδους υπονοούμενα».

Ήδη ο εν λόγω βουλευτής θεωρείται σχεδόν ξένο σώμα για κάποιους στη ΝΔ, ενώ ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, επίσης έκανε αίσθηση λέγοντας «μην με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τον επίλογο όμως αυτής της φορτισμένης συνεδρίασης έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτακης ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους εξερχόμενος της αίθουσας της Γερουσίας, είπε: «Ήταν μία πολύ εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση, με καλή διάθεση συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ