today-is-a-good-day
26.6 C
Athens

Αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μ.Ανατολή

Αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, περιέχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή μετά τα μηνύματα που εξαπέλυσε σε βάρος της Κύπρου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ειδικότερα, επισημαίνεται: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, εκτόξευσε απειλές για πρώτη φορά εναντίον της Κύπρου, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο χώρα αν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο για στρατιωτικούς σκοπούς. Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Νασράλα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυπριακής ηγεσίας με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να χαρακτηρίζει χθες τις κατηγορίες αυτές ανυπόστατες. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», τόνισε προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Κόμπο εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μπλε Γραμμή και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Εστιάσαμε στην ισχυρή δέσμευση για την προώθηση των προσπαθειών αποκλιμάκωσης» ανεφέρε ο Ζοζέπ Μπορέλ σεανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Τόνισε ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για αποφυγή περιφερειακής εξάπλωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ