Την παράταση της προθεσμίας για την ενεργοποίηση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS μετά την 30η Ιουνίου προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς μόνο οι μισοί από τους υπόχρεους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησαν μέχρι τώρα στη διασύνδεση. Ειδικότερα, σχεδόν 360.000 σε σύνολο 650.000 αυτοαπασχολούμενων ενεργοποίησε το IRIS «αναγκάζοντας» την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να δώσει παράταση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι για έναν ακόμα μήνα, δηλαδή έως τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εφόσον λήξει η κανονική προθεσμία και οριστικοποιηθεί ο αριθμός των υπόχρεων που διασυνδέθηκαν στο σύστημα.
Έτσι, δε θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου τα πρόστιμα που για τη μη ενεργοποίηση του IRIS, τα οποία ανέρχονται στα 1.500 ευρώ και για όσους δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ προβλέπται χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, καθώς μέσω της υπηρεσίας αυτής oι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους εύκολα και γρήγορα.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες για να εκτελέσουν τις πληρωμές τους είναι μόνο ο αριθμός του κινητού ή ο ΑΦΜ του επαγγελματία.
Στο μεταξύ, εκπνέει στο τέλος Ιουνίου η προθεσμία για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, εξαιρουμένων ωστόσο των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους.
Μάλιστα, οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις θα πρέπει την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS ανέρχονται στα 10.000 ευρώ εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και στα 20.000 ευρώ για όσες έχουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Αντίθετα, μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).