today-is-a-good-day
18 C
Athens

Πολιτικός «καύσωνας» σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του Ωδείου Αθηνών

Στον «αστερισμό» της εσωστρέφειας κινούνται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε το «κεφάλαιο» διαδοχής στην Χαριλάου Τρικούπη και ταυτόχρονα επανέφερε στο προσκήνιο το υφέρπον ζήτημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, που αφορά πρωτίστως την Κουμουνδούρου και τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος επίσης πέρασε κάτω από τον εκλογικό πήχη.

Του Κώστα Πασίση 

Το κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη είναι βαρύ και όπως έδειξε η τελευταία κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου, το ΠΑΣΟΚ είναι χωρισμένο σε δυο ίσως και τρία «στρατόπεδα», γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας στη βάση για το μέλλον του κόμματος.

Τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ οργιάζουν οι «ζυμώσεις», τα συντροφικά μαχαιρώματα, μετά το θέμα ηγεσίας που τέθηκε και η «ίντριγκα» καθώς οι εσωκομματικές ομάδες μετρούν δυνάμεις, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε, περί τα τέλη Ιουνίου.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είναι υπό αμφισβήτηση από τα σχεδόν  μισά στελέχη του κόμματος, αναμένεται να καταθέσει την πρόταση του για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά οι διαφωνούντες με την πολιτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ  περιμένουν να ακούσουν  ημερομηνία για το πότε θα στηθούν  κάλπες.

Από τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες οι «ομάδες» στο ΠΑΣΟΚ  είναι τρεις.

Στις γραμμές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που θέλει εκλογές εδώ και τώρα, βρίσκονται: Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Νίκος Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μαν. Χριστοδουλάκης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Απ. Πάνας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Φιλ. Σαχινίδης, ο Θοδ. Μαργαρίτης, ο Χάρης Καστανίδης.

Υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη τάσσονται ο Παν. Δουδωνής, ο Δημ. Μάντζος, ο Μαν. Χνάρης, η Όλγα Μαρκογιαννάκη, ο Νίκος Μήλης, η Κατερίνα Σπυριδάκη,  ο Ιωάννης Τσιμάρης, η Κατερίνα Καζάνη,  ο Θαν. Γλαβίνας, ο Γ. Μανιάτης.

Στάση «ουδετερότητας» μέχρι στιγμής φαίνεται να κρατούν ο Κωστας Σκανδαλίδης, ο Μιχ. Κατρίνης, ο Στεφ. Παραστατίδης, η Ευαγγελία Λιακούλη και κάποια αλλά στελέχη που περιμένουν να δουν που γέρνει η πλάστιγγα.

Ωστόσο η προεδρική εξίσωση φαίνεται να είναι δυσεπίλυτη καθώς μπορεί να έχει πολλά επώνυμα στελέχη απέναντι του ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος όμως έχει καθαρό προβάδισμα αυτή τη στιγμή στα βάση του κόμματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται με double score (34,5%) με δεύτερο τον Π. Γερουλάνο (17,7%) και Χάρη Δούκα (17,2%)., έπονται Μ. Χριστοδουλάκης (13,6%) και Π. Χρηστίδης 2,5%.

Αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ 

Βαρύ είναι το κλίμα και στην Κουμουνδούρου, μετά τις απολύσεις των κ.κ. Θεοχαρόπουλου, Τεμπονέρα και Τσίπρα οι οποίοι απασφάλισαν και μίλησαν για εκκαθαρίσεις με πολιτικό πρόσημο, προκαλώντας εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου.

Στην ίδια γραμμή είναι και η δήλωση υποστήριξης των τριών στελεχών από το Γιάννη Ραγκούση ο οποίος τόνισε ότι  εκδιώχθηκαν επειδή ο κ. Κασσελάκης δεν συμφωνούσε με τις πολιτικές τους απόψεις.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε με ένα εξίσου φαρμακερό σχόλιο που έκανε λόγο για αργομισθία και μη παραγωγή έργου, ρίχνοντας λαδί στη φωτιά.

Ωστόσο το επιτελείο του Προέδρου αυτή την περίοδο ασχολείται περισσότερο με τη μεγάλη φωτιά που άναψε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μιλώντας στο Ωδείο Αθηνών προέτρεψε τα κόμματα της κεντροαριστεράς να συζητήσουν το κοινό μέλλον τους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ