today-is-a-good-day
12.2 C
Athens

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μέτρα για τη χορήγηση της αμερικανικής υπηκοότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες

Μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, μια πρωτοβουλία για να μπορέσουν να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες, προκαλώντας αμέσως την οργή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Μπορούμε ταυτόχρονα να ασφαλίσουμε τα σύνορα (με το Μεξικό) και να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επικρίνει τον προκάτοχο και εκ νέου αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, κατηγορώντας τον ότι τροφοδοτεί «τους φόβους» των Αμερικανών και χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις του 78χρονου Ρεπουμπλικάνου ότι οι μετανάστες είναι «ζώα» που «μολύνουν το αίμα» των ΗΠΑ.

«Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι ειπώθηκε, αλλά όντως έχει πει αυτά τα πράγματα δυνατά. Και είναι απαράδεκτο», κατήγγειλε ο Μπάιντεν. «Δεν με ενδιαφέρει να παίξω μικροπολιτικά παιχνίδια με τα σύνορα ή τη μετανάστευση. Με ενδιαφέρει να διορθώσω» την κατάσταση, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες περί χαλαρότητας στο θέμα της μετανάστευσης, που του αποδίδει η δεξιά, και παράλληλα να παραμείνει πιστός στην προεκλογική του δέσμευση για ένα πιο «ανθρώπινο» σύστημα μετανάστευσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πρόσφατα ανακοίνωσε ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, εξήγησε ότι θα διευκολύνει τη χορήγηση «πράσινης κάρτας» σε συζύγους Αμερικανών πολιτών και στα παιδιά τους.

Όσοι διαμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένοι με Αμερικανό πολίτη θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα χωρίς να χρειάζεται πρώτα να βγουν από τη χώρα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

«Το μέτρο αυτό θα προστατεύσει περίπου μισό εκατομμύριο συζύγους Αμερικανών πολιτών και περίπου 50.000 παιδιά μεταναστών ηλικίας κάτω των 21 ετών», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η ένωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων ACLU «χαιρέτισε» σε ανακοίνωσή της την απόφαση του Μπάιντεν εκτιμώντας ότι πρόκειται «για το είδος των ανθρώπινων και λογικών μέτρων που κάνουν την Αμερική πιο ισχυρή».

Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση αποφάσισε ωστόσο να προσφύγει κατά των νέων μέτρων που έλαβε ο Δημοκρατικός πρόεδρος για να περιορίσει την είσοδο αιτούντων άσυλο από το Μεξικό.

Παράλληλα ο Μπάιντεν επιθυμεί να επιταχύνει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για εργασία για κάποιους μετανάστες που έχουν λάβει δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και τους έχει προταθεί θέση εργασίας στη χώρα.

 

Εγκληματικότητα

Από την πλευρά του ο Τραμπ, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, «αυτό το παράνομο νομοσχέδιο αμνηστίας θα σκιστεί και θα πεταχθεί ήδη από την πρώτη ημέρα».

Η προεκλογική ομάδα του Ρεπουμπλικάνου, ο οποίος έχει προαναγγείλει μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών, αν εκλεγεί, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν «θα τροφοδοτήσουν αναμφισβήτητα την εγκληματικότητα των μεταναστών» και «θα στερήσουν τα κοινωνικά επιδόματα από τους Αμερικανούς ηλικιωμένους».

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ, η Κάρολιν Λίβιτ, εκτίμησε ότι το νέο πρόγραμμα του Μπάιντεν θα λειτουργήσει σαν «νέα πρόσκληση για τους παράνομους μετανάστες».

Ο Ρεπουμπλικάνος δίνει έμφαση στα εγκλήματα παράτυπων μεταναστών και αναφέρεται συχνά σε ιδιαίτερα σοκαριστικούς φόνους που διέπραξαν άνθρωποι που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ προκειμένου να αποδείξει ότι υπάρχει ένα κύμα εγκληματικότητας που οφείλεται στην παράνομη μετανάστευση.

Ωστόσο ούτε τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας ούτε οι έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει ειδικοί δείχνουν να υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο.

Εξάλλου λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ψηφοφόρους στηρίζουν την απέλαση όλων ή των περισσότερων μεταναστών που έχουν εισέλθει στις ΗΠΑ παράνομα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Παράλληλα άλλη δημοσκόπηση της οργάνωσης Immigration Hub βρήκε ότι το 71% των ψηφοφόρων σε επτά αμφίρροπες πολιτείες συμφωνούν να παραμείνουν στη χώρα παράτυποι μετανάστες που έχουν παντρευτεί Αμερικανούς πολίτες και ζουν στη χώρα περισσότερα από πέντε χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ