Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας 315 εκατομμυρίων δολαρίων, στο εμπόλεμο Σουδάν, όπου ο πληθυσμός διατρέχει κίνδυνο να υποστεί λιμό ιστορικού εύρους, και κάλεσε τους αντιμαχόμενους να επιτρέψουν απρόσκοπτη πρόσβαση.
Η βοήθεια αυτή θα αποτελείται από τρόφιμα και πόσιμο νερό, ενώ σκοπός είναι επίσης να γίνουν εξετάσεις παιδιών για υποσιτισμό και να προσφερθούν φροντίδες σε όσα κινδυνεύουν.
Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ακραίο οξύ υποσιτισμό στο Σουδάν, κατά εκτιμήσεις, ενώ τα τρόφιμα λείπουν επίσης σε γειτονικά κράτη, που έχουν υποδεχθεί κάπου δυο εκατομμύρια σουδανούς πρόσφυγες.
Από τη 15η Απριλίου 2023, το Σουδάν έχει μετατραπεί σε θέατρο ανελέητου, καταστροφικού πολέμου ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό το ως τότε δεξί χέρι του πρώτου που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
«Ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί» καθώς «μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται καταστροφή», είπε σε δημοσιογράφους η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
«Βλέπουμε προβλέψεις θνητότητας σύμφωνα με τις οποίες πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι —ή περίπου το 15% του πληθυσμού στο Νταρφούρ και στο Κορντοφάν, τις περιοχές που πλήττονται πιο σκληρά, μπορεί να πεθάνουν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου», συνέχισε.
«Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη», που υπάρχει κίνδυνος «να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο καθώς πλησιάζει η περίοδος των βροχών», είπε ακόμη η αμερικανίδα διπλωμάτισσα.
Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους —δεν υπάρχει επίσημος αξιόπιστος απολογισμός—, ενώ κάπου 9 εκατομμύρια άλλοι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εφιαλτικές συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι του Σουδάν εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ειδικά στο Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
«Το πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν το Σουδάν να βιώσει τον πιο φονικό λιμό έπειτα από αυτόν της Αιθιοπίας τα χρόνια του 1980, όταν 1,2 εκατ. άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο», ανέφερε η Σαμάνθα Πάουερ, η επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αναπτυξιακής βοήθειας (USAID), καταγγέλλοντας έντονα και τα δυο αντίπαλα μέρη.
Οι παραστρατιωτικοί «λεηλατούν συστηματικά αποθήκες» με ανθρωπιστική βοήθεια, «κλέβουν τρόφιμα και ζώα, καταστρέφουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών και πηγάδια στις πιο ευάλωτες σουδανικές κοινότητες», υπογράμμισε.
Ενώ οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν «απαρνηθεί εντελώς τις δεσμεύσεις και τις ευθύνες τους» έναντι των Σουδανών, εμποδίζοντας τη βοήθεια να περάσει από τα σύνορα με το Τσαντ και να μπει στο Νταρφούρ, πρόσθεσε η κυρία Πάουερ.