today-is-a-good-day
11 C
Athens

Η νίκη του κόμματός της ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Μελόνι τόσο στην Ιταλία όσο και στις Βρυξέλλες

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και το κόμμα της, τα Αδέλφια της Ιταλίας, σημείωσαν μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, επιτρέποντάς της να ενισχύσει τη θέση της τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντίθετα με τους περισσότερους ομολόγους της.

«Ευχαριστώ. Τα Αδέλφια της Ιταλίας επιβεβαιώνουν τη θέση τους ως το πρώτο ιταλικό κόμμα, ξεπερνώντας το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών», έγραψε στο Χ η Μελόνι που εξελέγη πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας βρέθηκαν στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας το 28,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 26% που είχε συγκεντρώσει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2022 που άνοιξαν την πόρτα για την εξουσία στη Μελόνι. Την ώρα μάλιστα που η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιταλία για τις ευρωεκλογές, στο 49,69%.

«Η Μελόνι πιο ισχυρή στην Ευρώπη», ήταν ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας Il Messaggero. «Νίκη της Μελόνι και της Λεπέν», έγραφε η La Stampa.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός βρισκόταν επικεφαλής της λίστας του κόμματος και είχε αναγάγει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα για το πρόσωπό της.

«Σε μερικές ώρες η Τζόρτζια Μελόνι ενδέχεται να είναι η ηγέτιδα της ΕΕ που βρίσκεται στην καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την πολιτική ισχύ», εκτίμησε στο Χ ο Λορέντσο Καστελάνι ερευνητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss.

Σε σύντομο σχόλιό της η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε «περήφανη για το αποτέλεσμα των Αδελφών της Ιταλίας» και «περήφανη που η χώρα αυτή παρουσιάζεται στη G7 και την Ευρώπη με την πιο ισχυρή κυβέρνηση από όλες», την ώρα μάλιστα που άλλοι ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέστησαν σημαντικές ήττες.

Οι ηγέτες της G7, την οποίας προεδρεύει φέτος η Ιταλία, συνεδριάζουν από την Πέμπτη ως το Σάββατο στην Απουλία της νότιας Ιταλίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 24%, ενώ ακολουθεί το Κίνημα των 5 Αστέρων με 9,9%.

«Στην αυλή των μεγάλων»

Τα δύο άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Φόρτσα Ιτάλια που ιδρύθηκε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έλαβαν λίγο περισσότερο από 9% το κάθε ένα.

Από τον Οκτώβριο του 2022, όταν εξελέγη πρωθυπουργός της Ιταλίας, η Μελόνι έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δημοτικότητά της χάρη στις διαφωνίες μεταξύ των αντιπάλων της και προσέχοντας να μην επιτεθεί σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η άμβλωση.

Η άνοδος του κόμματός της σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 είναι θεαματική: το Αδέλφια της Ιταλίας είχαν συγκεντρώσει τότε μόλις το 6,44% των ψήφων. Τότε το μερίδιο του λέοντος είχε κερδίσει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με 34,26%.

Το αποτέλεσμα αναμένεται να επιτρέψει στη Μελόνι να ενισχύσει τη θέση της στις Βρυξέλλες, όπου έχει ήδη καταφέρει να επιβάλει κάποια θέματα στην ατζέντα, όπως η αντιμετώπιση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη.

Αντίθετα με τον σύμμαχό της, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, κατάφερε να επιβληθεί ως συνομιλήτρια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κυρίως χάρη στη φιλοουκρανική της θέση.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα Αδέλφια της Ιταλίας ανήκουν στην ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, μαζί με το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας Vox και το μικρό, γαλλικό Reconquete. Στην άλλη ομάδα των ακροδεξιών, την Ταυτότητα και Δημοκρατία, περιλαμβάνεται η Λέγκα και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος σημείωσε ιστορική νίκη στη Γαλλία.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο αυτών δυνάμεων όμως παραμένει αβέβαιη, λόγω των μεγάλων διαφωνιών τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Ρωσία.

«Δεν πιστεύω ότι η Μελόνι επιθυμεί να συνεργαστεί με ανθρώπους όπως η Λεπέν», εκτιμά ο Ντανιέλε Αλμπερτάτσι του Center for Britain and Europe.

«Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να παίξει στην αυλή των μεγάλων και θα επικεντρωθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», προσθέτει ο αναλυτής, σύμφωνα με τον οποίο «η Μελόνι θέλει να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ