Τις άριστες σχέσεις και τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., σηματοδοτεί η αποδοχή της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις τιμής για τους πεσόντες ήρωες στην απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.
Του Κώστα Πασίση
Μεγάλη επιτυχία αποτελεί και η εκλογή της Ελλάδος ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια εξέλιξη που αυξάνει το διεθνές γόητρο και την επιρροή της Ελλάδας σε ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην τιμητική εκδήλωση για την 80η επέτειο της ιστορικής απόβασης ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθούν οι κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες και οδηγούν σε μια νέα εποχή στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Παράλληλα τόσο η Γαλλική πρόσκληση όσο και η αποδοχή της αναθερμαίνει ακόμη περισσότερο τις ελληνογαλλικές σχέσεις, μετά από μια περίοδο …άπνοιας, λόγω της αγοράς από την Ελλάδα, υπερσύγχρονου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ωστόσο οι όποιες σκιές σχηματίσθηκαν προσωρινά στον ελληνογαλλικό ορίζοντα διαλύθηκαν από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια στα ναυπηγεία της Λοριάν
Προ ημερών ο Νίκος Δένδιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αγορά άλλης μιας φρεγάτας Belharra και την απόκτηση Γαλλικών κορβετών, ενώ αναφέρθηκε και στο στόχο για 200 σύγχρονα μαχητικά έως το 2030, γεγονός που αποδεικνύει το ανέφελο τοπίο και την ισχυρή συμμαχική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας.
Άλλωστε η εν λόγω συμμαχία είναι σφυρηλατημένη στο πεδίο καθώς το Παρίσι ήταν δίπλα στη χώρα μας ακόμη και με πολεμικά πλοία, όταν Ελλάδα και Τουρκία, τον Αύγουστο του 2020, ήταν μια …ανάσα πριν το θερμό επεισόδιο.
Μια συμμαχία που «σφραγίστηκε» από την υπογραφή στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια, μεταξύ των δυο χωρών.
Απόρροια αυτής ήταν η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, και τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, στη Λοριάν, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη και την ποιότητα των ελληνογαλλικών σχέσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα ναυπηγεία της πόλης, όπου κατασκευάζονται οι τρεις φρεγάτες Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», πρώτη από τις τρεις Belharra αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025.
Ο Μητσοτάκης στις εκδηλώσεις τιμής
Η 24ωρη επίσκεψη Μητσοτάκη επί γαλλικού εδάφους πραγματοποιήθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία.
Στη βάση αυτή φαίνεται ότι η παρουσία του στην Νορμανδία ενδεχομένως να υποκρύπτει και άλλες σκέψεις που συνδέονται με τα τρέχοντα καυτά ευρωπαϊκά ζητήματα. Αλλά και τις ειρηνευτικές προσπάθειες που αναμένεται να αναληφθούν για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις ευρωεκλογές.
Ένα από αυτά είναι και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συχνά αναφέρεται στην ανάγκη για ενίσχυση της.
Η Ελλάδα και η Γαλλία μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, συνεργαζόμενες για την ανάπτυξη κοινών αμυντικών πρωτοβουλιών εντός της Ε.Ε..
Όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σχετικό θέμα και είναι έτοιμος να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Πολλαπλά μηνύματα στέλνει και η συμμετοχή Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την 80η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία παρουσία πολλών ηγετών του Δυτικού κόσμου.
Με δεδομένο ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, το αντιπολεμικό μήνυμα «Ποτέ ξανά» είναι ιδιαίτερα επίκαιρο…
Η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
«Είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ από τη Λοριάν της Γαλλίας.
«Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Το Κυπριακό ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Στηρίζουμε την κα Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε αναφερόμενος στην λύση του Κυπριακού, ενώ τόνισε πως «δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δυο κρατών στην Κύπρο».