Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο αντίπαλός του, επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ θα αντιπαρατεθούν σήμερα το βράδυ στην πρώτη τους τηλεμαχία, ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου που φαίνεται ότι θα φέρουν στο τέλος της την επί 14 χρόνια κυριαρχία των Συντηρητικών.
Αν και οι δύο άνδρες βρίσκονται τακτικά αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο στο κοινοβούλιο, αυτή είναι η πρώτη φορά που θα αντιπαρατεθούν πρόσωπο με πρόσωπο στη διάρκεια αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
Το ντιμπέιτ θα μεταδοθεί στις 21:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα. Η επόμενη τηλεμαχία μεταξύ των δύο ανδρών είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Άλλα ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθούν μεταξύ στελεχών των κομμάτων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Το διακύβευμα είναι διαφορετικό για τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βρετανίας.
Ο 44χρονος Σούνακ, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία εδώ και λίγο περισσότερο από 18 μήνες, πρέπει να μειώσει τη διαφορά του από τον αντίπαλό του και να πείσει τους Βρετανούς ότι έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία οι Συντηρητικοί μπορούν να ανανεωθούν, αν και το κόμμα μοιάζει διχασμένο και κουρασμένο έπειτα από πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς.
Τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ο Σούνακ προχώρησε σε μερικές εντυπωσιακές ανακοινώσεις: την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων στους άνεργους, τη συνέχιση της μείωσης των φόρων, αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να χαρακτηρίζεται φύλο μόνο το βιολογικό φύλο.
Από την πλευρά του ο 61χρονος Στάρμερ, που παρά το γεγονός ότι το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να προκαλεί τον ενθουσιασμό των Βρετανών, θα πρέπει να προσπαθήσει να προσελκύσει τους αναποφάσιστους που περιμένουν να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα των Εργατικών.
Όμως ο Στάρμερ δεν αναμένεται να πάρει κανένα ρίσκο: «Θα προσπαθήσω απλώς να παραμείνω ήρεμος και μετρημένος», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Observer την Κυριακή.
Αναφερόμενος στη λεγόμενη στρατηγική «του βάζου Μινγκ», που ακολουθούν οι Εργατικοί και η οποία συνίσταται στο να κινούνται με προσοχή προκειμένου να διατηρήσουν το προβάδισμά τους, ο Στάρμερ δήλωσε: «αφού το κρατάω εδώ και κάποιο καιρό, θα αποφύγω τον πειρασμό να αρχίσω να κάνω ζογκλερικά».
Τις τελευταίες ημέρες και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι επιθυμούν να μειώσουν τη μετανάστευση: ο Σούνακ περιορίζοντας τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδει η Βρετανία και ο Στάρμερ στοχοθετώντας τους επικεφαλής εταιρειών που δεν σέβονται την εργατική νομοθεσία και ενισχύοντας την εκπαίδευση των Βρετανών εργατών.
Η απειλή του Reform UK
Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 46% των ψήφων, έναντι του 21% για τους Συντηρητικούς. Με βάση αυτές τις προβλέψεις το ινστιτούτο εκτιμά ότι οι Εργατικοί θα διαθέτουν άνετη , απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Συντηρητικοί εμφανίζουν τόσο άσχημα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις είναι η διαρροή ψηφοφόρων του κόμματος προς το Reform UK», ένα εθνικιστικό κόμμα που συγκεντρώνει το 15% των ψήφων, εκτιμά ο Μάθιου Σμιθ του ινστιτούτου YouGov.
«Το 21% όσων είχαν ψηφίσει τους Συντηρητικούς το 2019 δηλώνει ότι τώρα σκοπεύει να ψηφίσει το Reform», προσθέτει.
Αυτή η τάση ενδέχεται να ενισχυθεί μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Νάιτζελ Φάρατζ, βασικού υπέρμαχου του Brexit, ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ως επικεφαλής του Reform.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, στο ντιμπέιτ αναμένεται να υπάρξουν κάποιες έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ Σούνακ και Στάρμερ, δύο άνδρες με εντελώς διαφορετική πορεία: ο πρώτος είναι ένας εκατομμυριούχος πρώην τραπεζίτης και ο δεύτερος πρώην δικηγόρος που προέρχεται από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης.
Ο Σούνακ κατηγορεί συχνά τον αντίπαλό του ότι δεν έχει «αρχές» και κανένα «σχέδιο», όπως και ότι αλλάξει πολλές φορές άποψη για διάφορα θέματα. Ο Στάρμερ καταγγέλλει «το χάος» που δημιούργησαν 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς.
Παράλληλα και οι θεατές αυτού του ντιμπέιτ θα αποτελέσουν θέμα σχολιασμού, καθώς μόνο ένας στους τρεις ψηφοφόρους έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για τις προεκλογικές τηλεμαχίες.