Τα φιλοευρωπαϊκά αντιπολιτευόμενα κόμματα της Γεωργίας, αν και παραδοσιακά διαιρεμένα, άρχισαν σήμερα να υπογράφουν ένα χάρτη που καταγράφει τους κοινούς στόχους τους, καθιστώντας φανερή τη βούλησή τους να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Κόμματα «άρχισαν σήμερα επισήμως να υπογράφουν» τον χάρτη, διευκρινίσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το προεδρικό γραφείο, καθώς η φιλοευρωπαία πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο κατηγορείται ότι σπρώχνει τη χώρα στην αγκαλιά της Ρωσίας.
«Οι γεωργιανοί ψηφοφόροι περιμένουν από την αντιπολίτευση να επιδείξει ενότητα καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές», δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τίνα Μποκουτσάβα, στέλεχος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος του φιλοδυτικού πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να υπογραφεί ένας τέτοιος χάρτης, ακριβώς πριν το κοινοβούλιο υιοθετήσει οριστικά τον επίμαχο νόμο περί «ξένης επιρροής», ένα κείμενο που, σύμφωνα με τους επικριτές του, καταργεί ελευθερίες και απομακρύνει αυτή τη χώρα του Καυκάσου από τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της.
Ο χάρτης προβλέπει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα, το δικαστικό σύστημα και την αστυνομία και την κατάργηση του νόμου περί «ξένης επιρροής» όπως και άλλα μέτρα που θεωρούνται αντιευρωπαϊκά και τα οποία το κυβερνών κόμμα προώθησε για να υιοθετηθούν τα τελευταία χρόνια.
Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο νόμος περί «ξένης επιρροής» -που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σήμερα αφού υπογράφηκε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου- έχει στόχο να φιμώσει την αντιπολίτευση και να υπονομεύσει τις πιθανότητές της να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.