Τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, που σχετίζονται με το προκλητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιχειρεί να εμφυσήσει και να ενσωματώσει στη νέα γενιά των τούρκων, η κυβέρνηση Ερντογάν, εντάσσοντας το αναθεωρητικό δόγμα της στα σχολικά βιβλία της γειτονικής μας χώρας.
Του Κώστα Πασίση
Η υποτιθέμενη …εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνοδεύεται υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Μοντέλο Εκπαίδευσης του Τουρκικού Αιώνα» και περνά στα σχολικά βιβλία με κάθε επισημότητα, σύμφωνα με έγκυρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το εν λόγω πρόγραμμα και εκπαιδευτικό υλικό αφορά τους μαθητές του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τονίζει την αξία του πατριωτισμού και του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ενώ αναφέρεται και στη σημασία της Κύπρου για την Τουρκία.
Μια εξέλιξη που παρακολουθεί στενά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γνωρίζοντας ότι ο επιτελικός στόχος της Τουρκίας είναι η αύξηση του στρατηγικού ρόλου της Άγκυρας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Ενώ ταυτόχρονα βλέπει το φως της δημοσιότητας, σε μια περίοδο, που γίνονται προσεκτικά βήματα για την επανεκκίνηση και την αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως επισημαίνεται η ένταξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο τουρκικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σημαίνει ότι οι μαθητές θα διδαχθούν για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ένα αναθεωρητικό επιθετικό δόγμα που ουδεμία σχέση έχει με το ισχύον Διεθνές Δίκαιο.
Οι απαράδεκτες διεκδικήσεις του αποτελούν πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συνδέονται και με το θέμα της εκμετάλλευσης των θαλάσσιου ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Το εν λόγω ζήτημα είναι άκρως ανησυχητικό καθώς η προβολή του τουρκικού πατριωτισμού μπορεί να ενισχύσει τις εχθρικές διαθέσεις των νέων γενεών προς την Ελλάδα.
Η εκπαίδευση με έμφαση στην «υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων» της Τουρκίας μπορεί να επιφέρει νέο διχασμό.
Η άποψη των ειδικών είναι ότι αν η τουρκική νεολαία μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας, αυτό θα δυσχεράνει τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Η Τουρκία, μέσα από αυτή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δείχνει και τις γεωπολιτικές προθέσεις της. Ενώ η διδασκαλία της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου και του Αιγαίου μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και δημιουργεί το ανάλογο κλίμα στην τουρκική κοινή γνώμη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε την εν λόγω εξέλιξη ως «άλλη μια πρόκληση».
Στην παρούσα φάση το Μαξίμου αποφεύγει τα σχόλια, αλλά στις συσκέψεις υπάρχει θέμα. Κυρίως μελετώνται οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, μέσω διπλωματικών καναλιών, ώστε να εκφρασθεί επισήμως η ανησυχία της χώρας μας για τα …εκπαιδευτικά σχέδια Τουρκίας, στη βάση ότι αφορά και την Ελλάδα για τους προαναφερθέντες λόγους.
Στη διπλωματική της «φαρέτρα» υπάρχει η ενημέρωση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των διεθνών συμμάχων της Ελλάδας για τις νέες προκλήσεις.
Μια κίνηση που έχει κάνει με επιτυχία στο πρόσφατο παρελθόν η τωρινή κυβέρνηση για αλλά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και των θαλάσσιων συνόρων, από σκάφη της Άγκυρας που ήταν σε διατεταγμένη αποστολή.