Η Νότια Κορέα καταδίκασε σήμερα την απόπειρα να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός κατασκοπευτικός δορυφόρος στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, αν και τελικά απέτυχε, χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση «πρόκληση», ενέργεια η οποία εγείρει απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.
Επρόκειτο για «παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» και «ανεξαρτήτως αποτελέσματος, για προκλητική ενέργεια», στηλίτευσε η Σεούλ.
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε χθες πως προσπάθησε —μάταια— να θέσει σε τροχιά δορυφόρο παρατήρησης, όμως ο πύραυλος-φορέας εξερράγη εν πτήσει, εξαιτίας προβλήματος «αξιοπιστίας του κινητήρα υγροποιημένου οξυγόνου και κηροζίνης», που σχεδιάστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με τη βορειοκορεατική αεροδιαστημική υπηρεσία.
Νωρίτερα σήμερα, το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε εικόνες που δείχνουν φλεγόμενο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό το οποίο κατόπιν ανατινάσσεται. Κατά το δίκτυο, το βίντεο αυτό τραβήχτηκε στην Κίνα.
Η αποτυχία δεν θα αποθαρρύνει τη Βόρεια Κορέα να δοκιμάσει ξανά, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χονγκ Μιν, αναλυτής στο νοτιοκορεατικό Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης.
Άλλωστε όλες οι χώρες «που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες έχουν καταγράψει αποτυχίες στην εκτόξευση δορυφόρων», εξήγησε.
Κατά την άποψή του, χάρη σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στην πρώτη εκτόξευση «η τεχνική βοήθεια» της Μόσχας στην Πιονγκγιάνγκ «θα επιταχυνθεί περαιτέρω για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της επόμενης προσπάθειας».
Η δοκιμή ακολουθεί την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας τον Νοέμβριο πως έθεσε σε τροχιά τον πρώτο της δορυφόρο αναγνώρισης, κίνηση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Λέει πως της παρέχει ιδίως οπτικό υλικό αμερικανικών και νοτιοκορεατικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Η Πιονγκγιάνγκ διαβεβαιώνει πως ο δορυφόρος αυτός λειτουργεί σωστά, κάτι που η υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ απορρίπτει.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ έλαβε τεχνική βοήθεια από τη Μόσχα για την εκτόξευση του δορυφόρου τον Νοέμβριο, με αντάλλαγμα την παράδοση όπλων και πυρομαχικών προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν συνομιλίες στη ρωσική Άπω Ανατολή, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρώτος υπέδειξε πως η χώρα του θα μπορούσε να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ στην κατασκευή δορυφόρων και στο να τίθενται σε τροχιά.
Προχθές Κυριακή, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι ομάδα ρώσων μηχανικών αφίχθη στη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στην προετοιμασία της εκτόξευσης.