today-is-a-good-day
19.6 C
Athens

Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις στον χυμό πορτοκαλιού – Αιγυπτιακά πορτοκάλια «κατακλύζουν» την Ε.Ε  

Ξινή…γεύση αναμένεται να αφήνει στους καταναλωτές το επόμενο διάστημα ο χυμός πορτοκαλιού, καθώς εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής των τελευταίων 36 ετών στη Βραζιλία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως. Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα και η εμφάνιση ασθενειών στους πορτοκαλεώνες προβλέπεται ότι θα περιορίσει την παραγωγή από τα 288,2 εκατ. κουτιά χυμού στα 232,4 εκατ., ωθώντας προς τα πάνω την τιμή του.

Της Γωγώς Κατσέλη 

Ήδη, η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού καταγράφει απανωτά ρεκόρ αγγίζοντας χθες στα 464 σεντς του δολαρίου ανά λίβρα από τα 288,41 πριν από ακριβώς έναν χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 60,9%.

«Από την περυσινή εμπορική περίοδο η Βραζιλία παρουσίασε μια μείωση στην παραγωγή κατά 60%-65%, ενώ ελλιπής ήταν η παραγωγή και στη Φλώριδα με τις τιμές των χυμών σχεδόν να διπλασιάζονται. Τα πράγματα φέτος θα είναι χειρότερα, δεδομένου ότι η παραγωγή της Βραζιλίας αναμένεται αρκετά μικρότερη», αναφέρει στο «The President» εκπρόσωπος της αγοράς.

Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο σχεδόν κατά 40% από τα 1,2 στα 1,67 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές έχει οδηγήσει τις βιομηχανίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ανασχεδιασμό της στρατηγικής τους, κάνοντας στροφή σε μείγματα χυμών από άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα μήλο, ροδάκινο κλπ.

Την ίδια ώρα, στην εγχώρια αγορά, αν και στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου οι παραγωγοί πορτοκαλιών απολάμβαναν υψηλές τιμές λόγω ελλιπούς παραγωγής, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, άρχισαν και αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως από την Αίγυπτο, οδηγώντας σε μείωση των τιμών παραγωγού.

«Η Αίγυπτος, που είναι μια από τις μεγάλες παραγωγικές χώρες πορτοκαλιών παγκοσμίως, μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή, επαναπροσανατόλισε τις εξαγωγές της από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και των αραβικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, πιέστηκαν τόσο η προσφορά όσο και οι τιμές με συνέπεια τα ελληνικά πορτοκάλια να μην είναι πλέον ανταγωνιστικά και να καταγράφεται μειωμένη ροή στις εξαγωγές  από τους 351.000 τόνους πέρυσι στους 271.000 τόνους φέτος», υπογραμμίζει εκπρόσωπος των εξαγωγέων.  Η ίδια πηγή εξηγεί στο «The President» ότι θα υπάρξει μια υστέρηση 80.000 τόνων από την παραγωγή που δε θα έχει διατεθεί στις εξαγωγές σαν νωπό προϊόν και ποσότητες που θα μείνουν αδιάθετες, θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος η χυμοποιηθείσα παραγωγή στην Ελλάδα θα υπερβεί τους 170.000-180.000 τόνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ