Κύπρος 50 χρόνια μετά, η κατοχή παραμένει. Με αυτό το θέμα που ακόμα μάς καίει, από τη δική του ενδιαφέρουσα οπτική, ο Θοδωρής Δεύτος ασχολείται στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Τα δάκρυα στέρεψαν» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Χάρτινη Πόλη».
Το αδιέξοδο ενός αντάρτη του Εμφυλίου, ένας έρωτας αναπάντεχος και μια αδερφική φιλία ανάμεσα σ’ έναν Ελληνοκύπριο κι έναν Τουρκοκύπριο, τον Ευαγόρα και τον Μουράτ που κράτησε μέχρι τέλους, συνθέτουν την ιστορία αυτή. Ο Ευαγόρας φεύγει για σπουδές στην Αθήνα και αφήνει πίσω του την όμορφη Κερύνεια και τους γελαστούς ανθρώπους της. Μια νέα φιλία γεννιέται μέσα στη δίνη της κοινωνικοπολιτικής αναταραχής, αλλά και ένας απρόσμενος έρωτας που θα σημαδέψει για πάντα την ζωή του… Όταν επιστρέφει, εντάσσεται στον αγώνα των Κυπρίων για απελευθέρωση του νησιού του από τους Άγγλους δυνάστες. Παρότι οι άνθρωποι δεν είναι πια γελαστοί, πιστεύει μέχρι τέλους ότι ο Εθνικός στόχος μπορούσε να επιτευχθεί… Ένας τόπος, που σημαδεύτηκε για πάντα από την εισβολή του «Αττίλα». Ένα ταξίδι σε τόπους που μάτωσαν τις ψυχές των Ελλήνων και στέρεψαν το δάκρυ τους. Μια ιστορία προδοσίας…
«Η ευαισθησία και η αγάπη μου για την πατρίδα και οι ανοικτές πληγές του έθνους, πάντα με συγκινούσαν» λέει στο Thepresident.gr ο συγγραφέας. «Άλλωστε το έργο μου το αποδεικνύει περίτρανα. Είμαι μάλλον ο μόνος Έλληνας λογοτέχνης που έχει γράψει πέντε βιβλία για τις αλησμόνητες πατρίδες. Συγχρόνως η συζυγική μου σχέση με μια Κύπρια και η παραμονή μου στην Κύπρο 25 καλοκαίρια της ζωής μου, με έκαναν ακόμα πιο ευαίσθητο για το Κυπριακό, που παραμένει μια πληγή χαίνουσα κι ας μην το πολυκαταλαβαίνουμε εμείς οι Έλληνες. Όταν επισκεφτεί όμως κάποιος την Κύπρο και αντικρίσει στον Πενταδάκτυλο ζωγραφισμένη την Τούρκικη σημαία ανατριχιάζει, θυμώνει, αισθάνεται άσχημα. Ο λόγος είναι ότι η μητέρα Ελλάδα είναι υπεύθυνη γι’ αυτό το έγκλημα. Αυτή την προδοσία.»
Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα. Έχει δύο κόρες, τη Μαριλίζα και την Ασπασία. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση για τριάντα δύο έτη. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου για δέκα χρόνια (2001-2011). Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ιλίου (2006-2018) και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού για έξι χρόνια. Επίσης το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 2004 με το λαογραφικό έργο: «Ο Ηπειρώτικος γάμος». Ακολούθησαν οκτώ μυθιστορήματα: «Μη ρωτάς γιατί» (2006), «Σμύρνη, συγγνώμη» (2008), «Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;» (2011), «Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής» (2015), «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ» (2016), «Το Πέρασμα Αντίκρυ» (2018), «Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» (2020). Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: «Ασπασία, το μυστικό της καπετάνισσας» (2022) και «Η κραυγή του φεγγαριού» (2023).