19.7 C
Athens

Ευάγγελος Μυτιληναίος στον Κύκλο Ιδεών: Ορόσημο για τη χώρα το 2032

Χρονιά ορόσημο χαρακτήρισε το 2032 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης», καθώς όπως εξήγησε τότε θα ξεπαγώσει το σταθερά χαμηλό επιτόκιο και θα ολοκληρωθεί η περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτηση του χρέους.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανέβει ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, για να αυξηθούν οι εγχώριοι πόροι, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία “δεν πάει αρκετά καλά” προειδοποιώντας για δύο μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη: Πρώτον, το αυξημένο κόστος για αμυντικούς εξοπλισμούς και δεύτερον, το υψηλό κόστος για την ενεργειακή μετάβαση. «Πρόκειται για δύο προβλήματα που επιβάλλουν στους πολιτικούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα λαμβάνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της Mytilineos.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα αποτελεί το δημογραφικό επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπισή του. Στο μέτωπο της οικονομίας, επισήμανε ότι η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά από το μέσο όρο της ευωζώνης και ότι θα χρειαστούν δύο δεκαετίες για να υπάρξει σύγκλιση με την προϋπόθεση ότι ο εγχώριος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κατά 1% υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δράσεις για την αύξηση των επενδύσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε, δε, ότι το 2009 λίγο πριν τη χρεοκοπία, το ΑΕΠ της Ελλάδος ανέρχονταν στο 77% του μέσου όρου της ευρωζώνης και σήμερα, 15 χρόνια μετά, βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα στο 60%.

Ερωτηθείς για το ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην κρίση και τι δεν πρέπει να επαναληφθεί ώστε να μη βρεθεί ξανά η χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας είπε: “Νομίζω για να πούμε ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην κρίση, ήταν παράγοντες που δεν ήταν έκπληξη. Θυμάμαι που το 2007 είχαμε κάνει μια μελέτη, που είχαμε σηκώσει την κόκκινη σημαία και λέγαμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την ελληνική οικονομία, διότι είχαμε τα διπλά ελλείμματα. Έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, που σημαίνει ότι η ζήτηση για να αγοράσουμε αγαθά των ξένων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά τη δική μας. Είχαμε μια οικονομία η οποία δεν παρήγαγε αρκετά αγαθά, όσα θέλαμε εμείς να καταναλώσουμε. Άρα υπήρχε μια ανισορροπία που ήταν εμφανής. Η δεύτερη μεγάλη ανισορροπία το 2007 ήταν το δημοσιονομικό, που κρυβόταν κάτω από το χαλί και εμφανίστηκε απότομα το 2009 με την αλλαγή κυβέρνησης. Άρα αυτό που έφερε την ξαφνική κρίση, ήταν ότι αναδείχθηκαν ξαφνικά οι ανισορροπίες».

Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank δήλωσε ότι «στο τραπεζικό σύστημα έχουμε μία πολύ σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Στην οικονομία θα έλεγα ότι έχουμε μια σχετική πρόοδο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια». Ο ίδιος τόνισε ότι στην ανάπτυξη της χώρας θα συμβάλλουν η αύξηση των επενδύσεων, αλλά και η βελτίωση της αγοράς εργασίας και των πιστωτικών συνθηκών ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης του τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ