Την προσήλωσή τους στο διάλογο και τη συνεργασία σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο εξέφρασαν οι κ.κ Μητσοτάκης και Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις τους, μετα τη συνάντησή τους, που έγινε σε καλό κλίμα στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα.
Του Κώστα Πασίση
Ορατές διαφωνίες, χωρίς παρεκτροπές, προέκυψαν για τις μειονότητες στις δυο χώρες, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί αλλά και τη Χαμάς, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να την χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση και τον Τούρκο πρόεδρο αντιστασιακή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην Άγκυρα και διατύπωσε με αποφασιστικότητα και δημοσίως, τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά ευαίσθητων ζητημάτων μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό, ενώ διόρθωσε το εσκεμμένο λάθος Ερντογάν για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αντί για μουσουλμανική απαντώντας στην πρόκληση.
Επίσης εξέφρασε την απογοήτευση του για την τουρκική απόφαση αναφορικά με την ιστορική Μονή της Χώρας.
Κάτι που είχε προαναγγείλει στις τελευταίες συνεντεύξεις του, πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να πάει στην εν λόγω συνάντηση.
Συμπερασματικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο τουρκικό παλάτι έδειξε διπλωματικό τσαγανό καθώς οι διαφωνίες και οι «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας έγιναν ευδιάκριτες σε όλους.
Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν στα βαριά ζητήματα, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν, δημιουργώντας ένα αισιόδοξο αλλά ήπιο πνεύμα για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Άλλωστε δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ή θεματική κίνηση, από την πλευρά της Άγκυρας στην προαναφερθείσα συνάντηση.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «διαπιστωμένες διαφωνίες» που ήταν μια ατάκα-κλειδί για το πλαίσιο των συνομιλιών.
Ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν επεσήμανε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί.
Μετα το τέλος των δηλώσεων Μητσοτάκη, προκλήθηκε μια αμηχανία στην ατμόσφαιρα λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος υποστήριξε ενθέρμως τη Χαμάς.
Ωστόσο το γεγονός ότι η διαφωνία του επικεντρώθηκε στη σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς και όχι στις υφιστάμενες ελληνοτουρκικές διαφορές έχει και αυτό τη σημασία και αξία του.
Ένα πρώτο θετικό συμπέρασμα που βγαίνει απο τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών και εστιάζει και το Μαξίμου, κάνοντας …ταμείο, είναι ότι η νηνεμία στο Αιγαίο θα συνεχιστεί και το φετινό καλοκαίρι, εκτός βεβαια κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου.
Το καλό κλίμα επιβεβαιώνεται από τις τρεις νέες συμφωνίες που υπεγράφησαν, όπως η δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ, η συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και Υγείας.
Παρότι τα προαναφερθέντα πρωτόκολλα ανήκουν στην κατηγορία των θεμάτων χαμηλής έντασης, αποκαλύπτουν την πολιτική βούληση των δύο πλευρών για την εποικοδομητική διαχείριση των σχέσεων οι οποίες προχωρούν ένα βήμα μπροστά κάθε φορά.
Διπλωματική πηγή κάνοντας μια συνολική αποτίμηση αυτής της συνάντησης, της τέταρτης μέσα σε δέκα μήνες, ανέφερε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει στις ράγες της συνεννόησης των δυο χωρών.
Τα μηνύματα από το κοινό ανακοινωθέν
Μετα το τέλος της συνάντησης Μητσοτάκης – Ερντογάν, οι δυο χώρες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης της Θετικής Ατζέντας σε διάφορους τομείς όπως η οικονομική συνεργασία, η διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, και η υγεία.
Χαιρέτισαν τη σύσταση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τον όγκο του αμοιβαίου εμπορίου.
Υπογράμμισαν ότι το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή. Ανέθεσαν στους ΥΠ.ΕΞ. να συντονίσουν τις εργασίες για τις επόμενες συναντήσεις βάσει του οδικού χάρτη και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις ανταλλαγές και τη διατήρηση αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε πνεύμα φιλίας και εμπιστοσύνης.
Στην προκειμένη περίπτωση το κοινό ανακοινωθέν σε διπλωματικό επίπεδο σηματοδοτεί μια στροφή στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας ένα νέο πλαίσιο κατευθύνσεων και συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς με συμβολικές κυρίως διαστάσεις.