Η διατήρηση του ήπιου κλίματος, η υλοποίηση των υπογεγραμμένων συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών και η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου είναι η κεντρική στόχευση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, την ερχόμενη Δευτέρα.
Του Κώστα Πασίση
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, είναι ότι ο διάλογος και η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προς όφελος των δυο χωρών.
Σε αυτό το πνεύμα απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για το νέο ραντεβού των δυο ηγετών αλλά και τα «νέφη» που έχουν αρχίσει να απλώνονται πάνω από τις δυο χώρες, μετά τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε Τζαμί, την επαναφορά στο προσκήνιο της “Γαλάζιας Πατρίδας” και γενικότερα της προκλητικής τουρκικής ατζέντας.
Οι κυριότεροι λόγοι που επικαλείται ο κ. Μαρινάκης για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι ότι αφενός δίνεται η δυνατότητα να ακούγονται οι ελληνικές θέσεις στη διπλωματική σκακιέρα, χωρίς να έχει υποχωρήσει η Ελλάδα σε κάτι. Και αφετέρου υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και ωφέλειες για την Ελλάδα, όπως η εκμηδένιση των παραβιάσεων στο Αιγαίο, των μεταναστευτικών ροών και η διευκόλυνση για τους κατοίκους των δέκα νησιών με τη βίζα.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει υποχωρήσει σπιθαμή στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Άγκυρα χωρίς αυταπάτες και γνωρίζοντας ότι το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας είναι σε ισχύ.
Παράλληλα όμως ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πλήρως θωρακισμένη και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί στον εν εξελίξει διάλογο με τη γειτονική μας χώρα.
Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία
Με «νωπή» την πρόκληση της Μονής της Χώρας, ένα ζήτημα που θα θέσει στη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός λίγο πριν μεταβεί στην Άγκυρα, φρόντισε να απαντήσει με ηχηρό τρόπο στα …τσαλιμάκια της Τουρκίας.
Η παρουσία και η δήλωση του στην εκδήλωση στο Στρατόπεδο “Γκιάλα” στη Χίο, ανήμερα του εορτασμού για τον Άγιο Γεώργιο που είναι προστάτης των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν υψηλού και ειδικού συμβολισμού.
«Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μια στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης
Συγκεκριμένα επιβεβαιώνει την ακλόνητη θέση της Ελλάδας για την αμυντική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την τουρκική αξίωση για αποστρατιωτικοποίησή τους.
Δείχνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις τουρκικές απαιτήσεις και προκλήσεις γύρω από αυτό το ζήτημα και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία.
Επίσης, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δε φοβάται και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων στο Αιγαίο εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αποτελεί μια ευκαιρία για ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών, με στόχο την υπέρβαση της στασιμότητας των τελευταίων ετών και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις.
Ωστόσο, η έκβαση της θα κριθεί από τις διαθέσεις της τουρκικής πλευράς.
Στο σημείο αυτό ενδιαφέρον έχουν τα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης τα οποία αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό το διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.