today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Δ.Μιχαηλίδου: Εξασφαλίζουμε εργασιακή ασφάλεια στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου 2024, μέσω δύο στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης, παρέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση δύο στοχευμένων προγραμμάτων, εξασφαλίζοντας την εργασιακή τους ασφάλεια. Στους άνω των 55 ετών παρέχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν έως επτά έτη σε δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του δημόσιου τομέα».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη στήριξη, μέσω ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ, των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 12 Μαΐου.

Όπως ανέφερε, «η απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που ανέλαβε η κυβέρνηση για την παροχή δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «τον περασμένο Μάρτιο, τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποφάσισαν την υλοποίηση δέσμης παρεμβάσεων αφενός μεν για τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αφετέρου δε για την προστασία των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών, που έχουν επιβαρυνθεί με αρκετά δισ. ευρώ. Μάλιστα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρία.

Η ΛΑΡΚΟ, η οποία τελεί υπό ειδική διαχείριση από τον Φεβρουάριο του 2020, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη, έχει παύσει να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες. Στο διάστημα αυτό (από το 2020), η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο, με δαπάνη που έχει ξεπεράσει, μέχρι στιγμής, τα 100 εκατ. ευρώ».

Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων

Η ΚΥΑ, που υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, προβλέπει τα εξής:

Ειδικό́ πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης, προϋπολογισμού άνω των 40,416 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, αφορά όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και συμπεριλαμβάνει και όσους διανύουν το 55ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2024, ήτοι έχουν γεννηθεί́ έως και την 31η/12/1970 και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού́ δικαιώματος, λόγω γήρατος.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 320 νέων θέσεων απασχόλησης, μέσω της τοποθέτησής τους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού́ και, συγκεκριμένα, στους δήμους: Αλιάρτου, Θηβαίων, Λεβαδέων, Ορχομενού́, Χαλκιδέων, Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Καστοριάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λοκρών και στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται έως επτά έτη.

Ειδικό́ πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας έως 54 ετών

Το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 19,525 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και είναι ηλικίας έως 54 ετών, ήτοι έχουν γεννηθεί́ από́ 1η/1/1971 και εφεξής.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 536 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της τοποθέτησης τους σε φορείς του υπουργείου Υγείας, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), στον e-ΕΦΚΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελουμένων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται σε 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.

Επίσης, οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικά́ προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με πιστοποίηση.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελουμένων (upskilling) ή/και η επανακατάρτισή τους (reskilling) σε θεματικά́ αντικείμενα σχετικά́ με τις ειδικότητες που απασχολούνται στο πλαίσιο του οικείου προγράμματος και η πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ