today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ευκαιρία – Γράφει ο Κυριάκος Μπερμπερίδης

Οι ευρωεκλογές διαφέρουν σημαντικά από τις εθνικές εκλογές κυρίως κατά το διακύβευμα.

Δεν κρίνουν μεν κυβέρνηση, στέλνουν όμως πολιτικά μηνύματα και σε ακραίες μεταβολές ποσοστών μπορεί να πυροδοτήσουν και εξελίξεις.

Του Κυριάκου Μπερμπερίδη *

Τέτοια ακριβώς περίπτωση ήταν οι ευρωεκλογές του ’19.

Ο Τσίπρας έχασε 12 ολόκληρες μονάδες από τις δεύτερες εθνικές εκλογές του ‘15 και αναγκάστηκε να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές καθώς η δυσαρμονία ήταν προφανής.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος κέρδισε ένα 33% στις ευρωεκλογές του ‘19 αλλά δύο μήνες μετά προσέγγισε άνετα το 40% στις εθνικές εκλογές κατακτώντας την αυτοδυναμία.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, ο κόσμος ήθελε αλλαγή σελίδας. Και το μήνυμα το έκανε πράξη.

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και με τα σημερινά δεδομένα, δεν διαφαίνονται προϋποθέσεις αλλαγής του πολιτικού σκηνικού σε καμμιά περίπτωση.

Υπάρχει μεν μια αναμφισβήτητη κυβερνητική φθορά και αρκετοί δυσαρεστημένοι αλλά αυτό είναι φυσιολογικό μετά από 5 χρόνια της ΝΔ στην εξουσία.

Από την άλλη, ουδείς θεωρεί τον σημερινό Σύριζα ή το σημερινό ΠΑΣΟΚ, κόμματα με σοβαρή κυβερνητική προοπτική.

Η όποια κυβερνητική χασούρα στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν εισπράττεται άλλωστε από κανέναν από τους δύο αλλά κατευθύνεται μάλλον προς τα δεξιά της ΝΔ.

Η πρώτη θέση για τη ΝΔ θεωρείται δεδομένη και το αν η διαφορά από τον δεύτερο Σύριζα είναι 17, 18 ή 20%, είναι μάλλον δευτερεύον στοιχείο στην πολιτική εξίσωση.

Πολιτικό πρόβλημα θα προέκυπτε μόνο αν η ΝΔ έπεφτε κάτω από ένα ποσοστό που πολλοί αναλυτές τοποθετούν στο 30%.

Πράγμα όμως που υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται απίθανο.

Τούτων δοθέντων η πολιτική επικυριαρχία του Κυριάκου δεν απειλείται προσώρας από κανέναν.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η ΝΔ θα λάβει στις επικείμενες ευρωεκλογές ένα τέτοιο ποσοστό που θα σηματοδοτεί και μια οιονεί ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της.

Αλλά η ψήφος αυτή, αυτή τη φορά δεν θα δοθεί απροϋπόθετα ούτε και εντελώς δωρεάν.

Με  το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές του 2027, θα περιέχει ταυτόχρονα και μια αιρεσιμότητα αλλά κι ένα μήνυμα προς τη ΝΔ.

Για καλύτερες και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, για λιγότερα λάθη, για λιγότερη ατολμία.

Ξεπερνώντας τον κάβο των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση αυτή θα έχει μπροστά της τρία χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου χωρίς άλλες εκλογικές αναμετρήσεις ενδιάμεσα.

Οι ιδανικές δηλαδή πολιτικά συνθήκες για να γίνουν όλα εκείνα τα θαρραλέα βήματα που θα κάνουν την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα που θα έχει ξεπεράσει ανεπιστρεπτί την επώδυνη δεκαετή οικονομική κρίση και το βαλκανικό παρελθόν της και θα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Αν και οι εξελίξεις στην πολιτική σπανίως είναι γραμμικές και απρόβλεπτα γεγονότα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, αυτό είναι το βασικό σενάριο καθώς εναλλακτική λύση δεν υπάρχει.

Και με την έννοια αυτή, είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα.

Μια ευκαιρία που σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να σπαταληθεί.

* Ο Κυριάκος Μπερμπερίδης είναι μέλος της Γραμματείας Προγράμματος και των Τομέων Υγείας &  Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ