today-is-a-good-day
15.1 C
Athens

Ν.Παπανδρέου: Να υπάρξει Εθνικό Σχέδιο για την Αποκατάσταση της Φύσης

Την ανάγκη να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και εκ νέου υποψήφιος, Νίκος Παπανδρέου, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Κλιματική Αλλαγή και Αστικό Περιβάλλον”.

Είπε ότι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ψήφισε “στο τσακ” νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης και παρατήρησε πως «αν επικρατήσουν οι ακροδεξιοί στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τότε πρέπει να τον ξεχάσουμε. Για τη Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της απέναντι στον νόμο, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα τον στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις κι έδωσαν μαχη για να περάσει».

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα είπε ότι θα κληθεί να υλοποιήσει όσα προβλέπονται σε αυτόν το νόμο και αν δεν το κάνει θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τον Θερμαϊκό κόλπο της θεσσαλονίκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πώς αν δεν καθαρίσει τότε θα υπάρξουν κυρώσεις με την έννοια ότι θα μειωθούν χρηματοδοτήσεις της από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σάκης Αρναούτογλου, τόνισε πως η Κλιματική Αλλαγή είναι κρίση και ευκαιρία. Είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι μη αναστρέψιμη και εξέφρασε την αισιοδοξία του, παραπέμποντας στην “τρύπα του όζοντος”, για την οποία είπε ότι “καταφέραμε να την κλείσουμε, χάρη στη συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια”.

Η καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θέκλα Τσιτσώνη, μίλησε για την Αστικοποίηση και την Κλιματική Αλλαγή, λέγοντας ότι συνδέονται αμφίδρομα.

Οπως είπε, στις πόλεις παράγεται το 70% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, σε παγκόσμια κλίμακα, το 80% των ανθρώπων θα ζουν σε πόλεις.

Ερευνα του ΑΠΘ έδειξε ότι η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 1,1 βαθμό Κελσίου τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και γνωρίζουμε ότι 0,5 βαθμός Κελσίου αύξηση σημαίνει 30 μέρες υψηλότερες θερμοκρασίες τον χρόνο και 5 μέρες με καύσωνα.

Η λύση, πέρα από την ευαισθησία των ανθρώπων, είναι η αύξηση του πρασίνου μέσα στις πόλεις. Δέκα στρέμματα δάσους μπορεί να δεσμεύσει 4 τόννους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί 40.000 δέντρα που δεσμεύουν 4.500.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η αναλογία πρασίνου στην πόλη είναι λίγο κάτω από τα 4 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, όταν στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο 8-10 τετραγωνικά μέτρα.

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Αντώνης Κοκκινάκης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στη θάλασσα από την αύξηση της Θερμοκρασίας και ιδιαίτερα στις καταστροφές που προξενούνται στις καλλιέργειες μυδιών στο Θερμαικό που είναι και οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Οπως είπε, οι επιστήμονες επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην εγκατάσταση συστήματος μετρητών, ώστε να προειδοποιούνται οι μυδοκαλλιεργητές, για την επερχόμενη καταστροφή, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να την αποτρέψουν.

Η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου έθεσε το θέμα του ποιος και πως παίρνει της πολιτικές αποφάσεις για το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή και πρότεινε να υπάρχει ένας φορέας στη θεσσαλονίκη που θα σχεδιάζει για το μέλλον της πόλης.

Αναρωτήθηκε ποιοι σχεδιάζουν την εγκατάσταση αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά σε μονάδες μυδοκαλλιέργειας ή πλωτών φωτοβολταικών στην ανατολική πλευρά, τη στιγμή που ελιναι δηλωμένη η αντίθεση της αυτοδιοίκησης.

Για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς η κ. Αράπογλου είπε ότι είναι σε “άθλια κατάσταση” κσι κατήγγειλε ότι σχεδιάζουν τη δημιουργία 14.000 τετραγωνικών μέτρων με σπίτια και ξενοδοχεία στην περιοχή της μαρίνας.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε η υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μαρία Μπουτζέτη.

Το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ