«Η κυβέρνηση συζητά με την ΚΕΕΕ, επιχειρηματίες και την αγορά, ώστε να βρίσκει σε καθημερινή βάση λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων. Τα Επιμελητήρια παίζουν ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν τον πλούτο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. Κρίσιμη, φυσικά, για την υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι η απλοποίηση διαδικασιών και η εξεύρεση τραπεζικών κεφαλαίων».
Αυτό σημείωσε στην ομιλία της στην διευρυμένη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο, η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ένωσης, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Ιωάννης Μασούτης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία».
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η νησιωτική επιχειρηματικότητα αποτελεί πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις αγωνίζονται και προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν εμπόδια γραφειοκρατίας και μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική επιχειρηματικότητα – η ΚΕΕΕ τα θέτει προς την κεντρική διοίκηση και ζητά λύσεις. Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, ανέφερε: «Υπάρχει εθνικός κίνδυνος οικονομικής ερημοποίησης των νησιών, μετά από την μακράν περίοδο αποεπένδυσης. Το μεταφορικό ισοδύναμο και μεταφορικά κόστη είναι σωστό μέτρο, αλλά αποδίδει με καθυστέρηση. Άλλο πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά κόστη των αεροπορικών εισιτήριων αλλά και η φυγή των νέων».
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στο ζητούμενο της ανάπτυξης των νησιών και της Χίου. «Καταβάλουμε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, ενώ προχωράμε την επίλυση του μεταναστευτικού. Καταφέραμε να κρατήσουμε το νησιώτικο ΦΠΑ μόνο σε 5 νησιά, αλλά θα γίνει και σε Οινούσσες και Ψαρά. Ακόμα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροδιατροφή και η μαστίχα, μας δίνουν προστιθέμενη αξία» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Σταύρος Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, τόνισε: «Ασφάλεια, φορολογική σταθερότητα, ισχυρό τραπεζικό σύστημα και δημόσιες επενδύσεις είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της Χίου και των νησιών».
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπογράμμισε την σημασία της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννης Μαλαφής, αναφέρθηκε στο δημογραφικό. Όπως είπε: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το δημογραφικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις. Χάσαμε 350 εκατομμύρια το προηγούμενο διάστημα».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, από το βήμα υπογράμμισε τον ρόλο των ΜμΕ αναφέροντας ότι: «Στην Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο των κυβερνήσεων οι ΜμΕ και αυτό φαίνεται με την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις που συρρικνώνουν την επιχειρηματικότητα. Στην Ευρώπη η προτεραιότητα είναι οι ΜμΕ , αλλά δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα δεν τις πριμοδοτούν».
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Μπάφας.
Ακόμη, παρουσιάσεις στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ πραγματοποίησε οπρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γεώργιος Τούμπος, ο πρόεδρος του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, Κωνσταντίνος Μούνδρος, καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ιωάννης Κίνιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδοχή στις επιχειρήσεις.