«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα που είναι δραστήριο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κομμάτια των μέσων ενημέρωσης έχει εγκαίρως ξεκινήσει να εφαρμόζει και να θεσπίζει κανόνες». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, απευθύνοντας χαιρετισμό, μέσω διαδικτύου, στην ημερίδα που διοργανώνουν σήμερα στην Πάτρα, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Όπως πρόσθεσε, «είμαστε πλέον στο πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του EMFA, του ευρωπαϊκού κοινού κανόνα για τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και της DSA, μιας άλλης κανονιστικής πράξης, ενός άλλου οριζόντιου κανόνα για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που για πρώτη φορά βάζει κανόνες, πέρα από το συμβατικό χώρο των μέσων ενημέρωσης, και στις ψηφιακές πλατφόρμες και στα κοινωνικά δίκτυα».
Επίσης, ανέφερε ότι «τα θεσμικά πλαίσια που ήδη ξεκινούν, διαμορφώνονται και σε κάποιο βαθμό υλοποιούνται για την τεχνική νοημοσύνη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, και παράλληλα οι SLAPP οδηγίες και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμορφώνουν ένα πλέγμα μέσα στο οποίο καλούμαστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα απέναντι στις νέες μεγάλες απειλές».
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Γαλαμάτης και απευθυνόμενος προς τους διοργανωτές, σημείωσε ότι «το θέμα που έχετε επιλέξει, δηλαδή από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ιδιαίτερα προκλητικό και να δανειστώ τον στίχο του ποιητή, ‘συγκλονίζει με την επικαιρότητά του’».
Και συνέχισε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: «Αυτό που θέλω να κάνω ως μία πρώτη παρατήρηση, είναι ότι αν και η περίοδος του τίτλου της σημερινής ημερίδας αφορά 200 και πλέον χρόνια, νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε ότι οι μεγάλες αλλαγές που επήλθαν στο χώρο των μέσων ενημέρωσης γενικότερα, ήταν αλλαγές που συνέβησαν μεν και δημιούργησαν νέα δεδομένα, όμως επισυνέβησαν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια, αυτή η μετάπτωση στο νέο μεγάλο κύμα αλλαγών που έχει ως κορωνίδα την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν επισυμβεί τα τελευταία 10 -15 χρόνια. Όση ιστορία γράφτηκε στο χώρο σε δύο ολόκληρους αιώνες, ξεκινά να γράφεται μόλις σε 10-15 χρόνια. Κι αυτό είναι ένα μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα, αλλά φυσικά και για όλα τα μέρη που έχουν μία σχετική εμπλοκή, τους επαγγελματίες του χώρου, τις ιδιοκτησίες, την πολιτεία, τα θεσμικά όργανα και καλούνται να παρακολουθήσουν αυτή την τεράστια ταχύτητα, την ασύλληπτη ιλιγγιώδη ταχύτητα των αλλαγών και να θέσουν τους κανόνες και τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινείται ο χώρος».
«Η επέλαση της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει απειλές, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ασύμμετρες», υπογράμμισε στην συνέχεια ο Δημήτρης Γαλαμάτης, και συμπλήρωσε: «Αναφέρομαι στην παραπληροφόρηση και στα fake news, διότι ανοίγουν νέα κεφάλαια και νέες προκλήσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προάσπιση και την ασφάλεια του δημογραφικού επαγγέλματος και γενικότερα τον επαγγελμάτων του χώρου των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, αναδεικνύει την ανάγκη για περισσότερο ψηφιακό γραμματισμό του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικίες που δεν έχουν τόση δυνατότητα επάρκειας να χειριστούν τις νέες αυτές τεχνολογίες. Η παιδεία λοιπόν στα μέσα δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει νέους δρόμους».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γαλαμάτης, «ζούμε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, που πέρα από την ανησυχία που ενδεχομένως να γεννά στον επαγγελματικό χώρο των ανθρώπων που ασκούν τη δουλειά τους μέσα σε αυτό το μεγάλο λειτούργημα της διάχυσης της πληροφορίας και της ενημέρωσης, δημιουργούν και μεγάλες προκλήσεις και για ολόκληρη την κοινωνία», προσθέτοντας: «Το ζητούμενο τελικά πίσω από αυτό το νέο προκλητικό περιβάλλον που δημιουργείται είναι να διασφαλίσουμε το πλουραλισμό, την πολυφωνία, το δικαίωμα του κάθε πολίτη σε ολόκληρο τον πλανήτη να έχει γρήγορη πρόσβαση στην σωστή, αληθινή και αντικειμενική ενημέρωση».
Επανερχόμενος στο θέμα της ημερίδας, τόνισε ότι «όλα όσα θα ακουστούν, εκτός του ότι θα είναι ενδιαφέροντα, θα έχουν και μια ξεχωριστή αξία για την πολιτεία, ώστε να αποτελέσουν την βάση και μία πρώτη ύλη θεσμικών παρεμβάσεων».
Ταυτόχρονα, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης τόνισε ότι «πέρα από τους κανόνες, πέρα από τους κανονισμούς στην νομοθεσία και τα θεσμικά πλαίσια, αυτό που νομίζω ότι θα μπορέσει να αποτελέσει το βασικό και το καίριο ανάχωμα σε αυτή την επέλαση του ψηφιακού κόσμου και την ασύντακτη πολλές φορές επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι κατά την άποψή μου οι δύο βασικοί πυλώνες, δηλαδή η ηθική και η δεοντολογία» και εξήγησε:
«Όχι όμως η ηθική και η δεοντολογία με την έννοια την πνευματική, τη θεολογική και την θεωρητική, αλλά με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κοινά συμφωνημένων κανόνων, προτύπων και διαδικασιών, που μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ηθικής και δεοντολογίας στο χώρο, που θα διασφαλίζει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία και θα αποτελέσει και ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την αυτορρύθμιση στο χώρο σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό περιβάλλον, το οποίο είναι γεμάτο απειλές».