Το Ισραήλ «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» έναντι του Ιράν, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξέτασε τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Τεχεράνης μετά την επίθεση του σαββατοκύριακου.
Οι ισραηλινές αρχές επαναλαμβάνουν πως η ιρανική επίθεση με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων αναχαιτίστηκε εν πτήσει, δεν θα μείνει «ατιμώρητη».
Σύμφωνα με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση πολέμου του κ. Νετανιάχου εξέτασε τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, πάντως δεν προχώρησε.
Κατά το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.
«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.
Η Τεχεράνη λέει πως ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό.
Αυτοσυγκράτηση, κυρώσεις και δισεκατομμύρια
Σε επίσκεψη στο Ισραήλ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ανναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε χθες Τετάρτη όλα τα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».
«Δεν μιλάω για υποχώρηση, μιλάω για σώφρονα αυτοσυγκράτηση», είπε η πρώτη ξένη αξιωματούχος που ταξίδεψε στο Ισραήλ, μαζί με τον βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την ιρανική επίθεση το σαββατοκύριακο.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους υπουργούς, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που θέλει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, λένε πως δεν θέλουν «πόλεμο με το Ιράν» κι έκαναν σαφές πως δεν θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινή ανταπόδοση, πάντως προχθές Τρίτη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους στο Ιράν για «να στείλει σαφές μήνυμα» μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να διεξαγάγει το Σάββατο σειρά ψηφοφοριών επί χωριστών νομοσχεδίων για να εκταμιευθούν ποσά 61 και 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αντίστοιχα στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.
«Τόσο η Ουκρανία όσο και το Ισραήλ δέχονται επιθέσεις από άγριους εχθρούς που επιδιώκουν τον αφανισμό τους», τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal.
«Μολονότι και οι δύο χώρες είναι ικανές να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία τους, εξαρτώνται για να το κάνουν από την αμερικανική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των εξοπλισμών. Και βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή», πρόσθεσε.
«Μαμά! Μαμά! Μαμά!»
Το Ισραήλ συνεχίζει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακα — ωστόσο τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέους φονικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνολικά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς καταμετρά 33.899 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
«Με ξύπνησαν οι κόρες που φώναζαν ‘Μαμά! Μαμά! Μαμά!’ και τα παιδιά που φώναζαν το ένα το άλλο (…). Έσπευσα και είδα τα παιδιά που έβγαιναν τρέχοντας (…) Υπήρχαν πτώματα σκορπισμένα παντού, μέσα κι έξω», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζαμαλάτ Ραμιντάν έπειτα από πλήγμα στη Ράφα (νότια), όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.
Ενώ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός κάνουν σημειωτόν, το Κατάρ ανακοίνωσε χθες πως «επανεξετάζει συνολικά» τον ρόλο του μεσολαβητή που διαδραματίζει.
Ο ΟΗΕ, που φοβάται γενικευμένο λιμό στον θύλακο 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, απηύθυνε χθες έκκληση να συγκεντρωθεί με δωρεές ποσό 2,8 δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποβαθμίζει «τους ισχυρισμούς των διεθνών οργανισμών για λιμό στη Γάζα» και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι εφικτό για το ανθρωπιστικό ζήτημα».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας οκτώ φορτηγών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος με αλεύρι μέσω του ισραηλινού λιμένα Ασντότ, νέας οδού που άνοιξε προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια που φθάνει στον θύλακο.
Ψηφοφορία στον ΟΗΕ
Πέραν της Χαμάς και του Ιράν, το Ισραήλ δέχεται επίσης πυρά από τη λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχο της Τεχεράνης και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως έπληξε χθες στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, σε ανταπόδοση για βομβαρδισμούς που σκότωσαν τρεις μαχητές της. Δεκατέσσερις ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, οι έξι σοβαρά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Με αυτό το φόντο, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα ή αύριο Παρασκευή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Αλγερίας, σχετικά με το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του, δήλωσαν χθες διπλωματικές πηγές.
Ανεξαρτήτως της ημέρας που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, το παλαιστινιακό εγχείρημα μοιάζει καταδικασμένο σε αποτυχία, εξαιτίας της εναντίωσης των ΗΠΑ, που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ.