today-is-a-good-day
16 C
Athens

Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Στενά παρακολουθεί το Μαξίμου την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λόγω του κινδύνου των μεταναστευτικών ροών και του οικονομικού αντίκτυπου στις αγορές μετά την απόφαση του Ισραήλ για επώδυνη απάντηση κατά του Ιράν.

Του Κώστα Πασίση

Ταυτόχρονα η Αθήνα απευθύνει έκκληση για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την έκβαση αυτής της νέας έκτακτης κρίσης, γνωρίζοντας την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις, που υπάρχει στην κοινή γνώμη και όχι μόνο…

Αν και οι πληροφορίες διαρρέονται με το …σταγονόμετρο, λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, συνεργάτης του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην Ευρώπη για κοινό βηματισμό.

Ενώ, σε εγχώριο επίπεδο λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου να προστατευθούν τα εθνικά της συμφέροντα και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε πιθανές προκλήσεις αλλά και προσκλήσεις για ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών, αν παραστεί ανάγκη.

Επισημαίνεται ότι η φρεγάτα «Ύδρα», που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» πλέει στο χώρο ευθύνης της, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω της επιθετικής δραστηριότητας των ανταρτών Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με χώρες, που βρίσκονται πέριξ της εμπόλεμης ζώνης…

Φυσικά ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και με το Τελ Αβίβ, καθώς η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της κρίσης έσπευσε και καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις αλλά και την προσπάθεια της Ελλάδας να μην ξεφύγει η κατάσταση…

Αν και δεν ομολογείται δημοσίως το Μαξίμου ανησυχεί για μια σειρά λόγων, όπως:

Κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή περισσότερων δυνάμεων.

Περαιτέρω αποσταθεροποίηση αυτής της περιοχής με την ένοπλη σύρραξη αλλά και δράση τρομοκρατικών ομάδων.

Στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, παρότι το Ιράν διεμήνυσε στο Τελ Αβίβ να μην απαντήσει στρατιωτικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως»…

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ έσπευσαν να πιέσουν τον πρόεδρο του Ισραήλ να μην εκδηλώσει νέα επίθεση.

Επίσης Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι μια νέα μεγάλη προσφυγική κρίση θα ήταν καταστροφική για τη χώρα που βγαίνει από μια δεκαετή οικονομική κρίση.

Οι υποδομές φιλοξενίας στα νησιά είναι ήδη υπερπλήρεις και η αύξηση των ροών θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, υγειονομικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, η Αθήνα ανησυχεί ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αυξημένες εντάσεις με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, θέτοντας σε κίνδυνο τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η συμφωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Όσον αφορά το θέμα του ενδεχόμενου οικονομικού αντίκτυπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πολίτες αβοήθητους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, προσπάθησε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανησυχία αυτή τη στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ