Φόβους για νέο ράλι στην τιμή του πετρελαίου ακόμα και στα 100 δολάρια το βαρέλι δημιουργεί η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Νέα αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» δε θα επηρεάσει μόνο το κόστος των υγρών καυσίμων, αλλά όλων των προϊόντων, μεταξύ των οποίων και των τροφίμων, καθώς θα αυξηθούν τα μεταφορικά και οι επιχειρήσεις θα βρουν ένα ακόμα «πάτημα» για να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.
Της Γωγώς Κατσέλη
Άλλωστε, το αμερικανικό πετρέλαιο έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 85,66 δολάρια το βαρέλι και το Μπρεντ στα 90,45 δολάρια, όταν πριν από ένα μήνα (15 Μαρτίου) η διεθνής τιμή του ήταν στα 84,28 δολάρια. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι αν αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, το θαλάσσιο πέρασμα από όπου διακινείται το ¼ των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου, η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ειδικά δε αν δεν μπορέσει να καλυφθεί το κενό από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Συναγερμός έχει σημάνει και στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει χθες σε συνέντευξή του στο Mega ότι βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. «Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά κι επισήμανε ότι «εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους».
Εξάλλου, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει σκαρφαλώσει στα 1,962 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από ένα μήνα ήταν στα 1,9 ευρώ, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί και η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου από τα 23 ευρώ ανά MWh τον Μάρτιο στα 37 ευρώ τον Απρίλιο, αν και ακόμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα από το ιστορικό ρεκόρ των 320 ευρώ ανά MWh που είχε καταγράψει τον Αύγουστο του 2022.
Ανοδικά και τα υπόλοιπα εμπορεύματα
Σε υψηλά επίπεδα κινείται και η τιμή του χρυσού, το παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσεων, με την τιμή του να βρίσκεται στα 2.400 δολάρια η ουγγιά, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν περίπου στα 2.000 δολάρια.
Ανησυχία προκαλεί και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,06 από 1,09 πριν από έναν μήνα.
Αυξήσεις όμως καταγράφονται και στις διεθνείς τιμές κάποιων τροφίμων, όπως το καλαμπόκι που από τα 178 δολάρια ο τόνος ανέβηκε στα 194 ευρώ μέσα σε έναν μήνα, αλλά και το σιτάρι από τα 197 στα 204 ευρώ.
Στο μεταξύ, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή τρομοκρατεί τους αναλυτές, καθώς πέρα από το κόστος των ναύλων, ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις των εμπορικών πλοίων, που ούτως ή άλλως λόγω των επιθέσεων των Χούθι, αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και κάνουν τον γύρο της Αφρικής για να φτάσουν στην Ευρώπη.