Την ανάγκη να συμβάλλει ο ιδιωτικός τομέας στην οικονομική στήριξη του ελληνικού αθλητισμού, ώστε ο τελευταίος να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις κρατικές επιχορηγήσεις, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σήμερα στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις χορηγίες της ΕΚΟ και της ΔΕΗ στις δύο μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενεί η χώρα μας, το Ράλλυ Ακρόπολις και τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, αντίστοιχα. Τόνισε παράλληλα ότι η δημιουργία της πλατφόρμας e-Kouros αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όποιον θέλει να βοηθήσει και να στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό, αφού παρέχει μετρήσιμα στοιχεία για τη δυναμική κάθε αθλήματος σε κάθε περιοχή της χώρας.
«Μόλις ανέλαβα το Υπουργείο Αθλητισμού -όπως είχα κάνει και στο Υπουργείο Εργασίας, όπου δημιούργησα την ΕΡΓΑΝΗ- ρώτησα Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, παράγοντες, προέδρους ομοσπονδιών, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίου, ποιο είναι το μέγεθος του ελληνικού αθλητισμού. Δεν ήξερε κανένας, και ήμουν σίγουρος γι’ αυτό» επισήμανε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε: «Ξεκίνησα με ένα στόχο: να καταστήσουμε την Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στη χαρτογράφηση του αθλητισμού, με στοιχεία real time. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ψηφιοποιήσαμε όλο τον ελληνικό αθλητισμό, έγινε πλήρης χαρτογράφηση. Μάθαμε για κάθε άθλημα, σε κάθε περιοχή της χώρας, τους αθλητές, τους προπονητές. Για παράδειγμα, μάθαμε ότι στις 21 Μαρτίου 2024 οι αθλητές στην Ελλάδα ήταν 412.329, έχουμε 13.494 προπονητές. Η πιο δυνατή περιφέρεια στην Ελλάδα, ως προς το ποσοστό ενεργών αθλητών στο σύνολο του πληθυσμού, είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με δεύτερο το Βόρειο Αιγαίο, ενώ η Αθήνα είναι κάπου στη μέση. Έχουμε στοιχεία μοναδικά, όπως ότι το βόλεϊ είναι το πιο ελκυστικό άθλημα για τις γυναίκες. Το e-Kouros είναι ένα επίτευγμα, νομίζω μοναδικό στην Ευρώπη».
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει για πρώτη φορά ένα μοναδικό εργαλείο, το οποίο είναι στη διάθεση όλων, αναρτημένο στο Υπουργείο Αθλητισμού. Είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε στον αθλητισμό και συνδέεται και με τις χορηγίες. Το 75% των παγκόσμιων χορηγιών πηγαίνουν στον αθλητισμό, γιατί είναι το πιο δυνατό όχημα παρέμβασης στις κοινωνίες, με τους πιο ισχυρούς πολλαπλασιαστές. Αρα, με τη δυναμική που έχουμε καταγράψει ανά άθλημα στην Ελλάδα, έχουμε ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους που θέλουν να βοηθήσουν τον αθλητισμό.
Από την εμπειρία των 7-8 μηνών που είμαι στο Υπουργείο, θα πω ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό είναι αδύνατον, πρέπει να τον στηρίξει ο ιδιωτικός τομέας. Τα τελευταία τρία χρόνια, μέσω της φορολογίας του στοιχήματος, η Κυβέρνηση έδωσε στον αθλητισμό 200 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, όλα τα σωματεία και ο οργανωμένος αθλητισμός ζητούν και άλλα. Άρα, εδώ έρχεται ο ιδιωτικός τομέας να στηρίξει προσπάθειες μεμονωμένων αθλητών και ομάδων. Έχουμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: το Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο στηρίζεται από την ΕΚΟ, και έχουμε επίσης τη ΔΕΗ που στηρίζει τον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Να λοιπόν δύο χορηγίες που έρχονται και στηρίζουν δύο πολύ μεγάλα αθλητικά γεγονότα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκδηλώσεις του προγράμματος «Εβδομάδα Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών, Δημήτριος Βικέλας», που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στη Σύρο και την Τήνο, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Αθλητισμός πρέπει να συμπορεύεται με την Παιδεία και τον Πολιτισμό, ώστε να μην είναι «κενό περιεχόμενο» και εγκωμίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, παρόντος του προέδρου της, Ισίδωρου Κούβελου, που συμμετείχε στο πάνελ.
«Κάθε Ολυμπιακή χρονιά, αλλά και κάθε χρόνο, θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουμε ένα πράγμα στο μυαλό μας: ότι είμαστε η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα που γέννησε τον αθλητισμό. Από την πρώτη στιγμή, υιοθέτησα πλήρως ότι ο αθλητισμός από μόνος του είναι ένα κενό περιεχόμενο, εάν δεν συνοδεύεται από την παιδεία και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό αγκάλιασα την εισήγηση του κ. Κούβελου, επισκέφθηκα την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία και για πρώτη φορά το Υπουργείο Αθλητισμού χρηματοδοτεί και στηρίζει απόλυτα τις πρωτοβουλίες της ΔΟΑ, των αξιών, της παιδείας και του πολιτισμού. Γιατί χωρίς το ένα, δεν υπάρχει το άλλο. Ελπίζουμε, λοιπόν, αυτό το αξιακό περιβάλλον να γιγαντωθεί και να γίνει ασπίδα απέναντι στη βία» επισήμανε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε:
«Στη Σύρο είχα την έμπνευση να αναβιώσουμε τη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα, που μαζί με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν ήταν οι δύο άνθρωποι που αναβίωσαν τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην πατρίδα μας, στην Αθήνα. Ο ξεχασμένος Δημήτρης Βικέλας αναστήθηκε και πάλι στις Κυκλάδες, στη Σύρο και στην Τήνο. Αυτό που κάναμε ήταν συνδυαστικά ένα πρόγραμμα μνήμης, ιστορικής αναβίωσης για έναν άνθρωπο που ήταν τιμή για το Ολυμπιακό Κίνημα και την Ελλάδα. Θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και τα Τήνια, που ήταν το προανάκρουσμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα χρόνο πριν. Τότε η Ελλάδα δεν είχε ομάδα να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν μία χώρα διαλυμένη οικονομικά, και το μόνο μέρος που βρέθηκε να φιλοξενήσει αθλητές, να τους δώσει ένα πιάτο φαΐ, ήταν η Τήνος, λόγω του ιδρύματος της Παναγίας. Πώς να ξεχάσουμε αυτή τη λαμπρή ιστορία;».
Ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού απευθύνθηκε στον Παραολυμπιονίκη της ποδηλασίας, Νίκο Παπαγγελή, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και Ελληνικός Αθλητισμός». «Νίκο, είσαι το πρότυπο για τα νέα παιδιά, που πρέπει να σε δουν για να καταλάβουν τι σημαίνει αθλητισμός, τι σημαίνει αξίες, τις οποίες εσύ εκπροσωπείς. Μακάρι να σε έβλεπαν και να σε άκουγαν σήμερα όλα τα παιδιά των σχολείων» είπε ο Γιάννης Βρούτσης προς τον νεαρό πρωταθλητή, ο οποίος είναι και πρεσβευτής του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024.