today-is-a-good-day
18 C
Athens

Σ.Ζαχαράκη: Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος προβλέπει πολλές παρεμβάσεις

Στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και τους άξονες του, που προβλέπουν πολλές παρεμβάσεις αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Το δημογραφικό δίλημμα της Ελλάδας: Προκλήσεις, Λύσεις και το Μέλλον». Οι βασικότερες παρεμβάσεις αφορούν εκείνες που θέλουν την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση αφορολόγητου ανά παιδί, αύξηση μισθών στο δημόσιο, επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα να μεταβιβαστεί αυτή στον άλλο γονέα, τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς ύψους 365 εκατ. ευρώ κλπ.

Η κυρία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε εκτενώς στα επιδοτούμενα δάνεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή την εβδομάδα έχουμε φτάσει στα 5.600 δάνεια σε νέα ζευγάρια, την κοινωνική αντιπαροχή – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για διαμερίσματα και άλλους χώρους, αλλά και την αξιολόγηση για το πώς μπορεί η νόμιμη μετανάστευση να βοηθήσει στις ανάγκες για προσωπικό».

Επίσης, η υπουργός έκανε λόγο και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ζευγαριών που αποκτούν παιδί. Η νομοθετική ρύθμιση για να επιστρέφουν οι συνταξιούχοι στην εργασία είναι μέρος αυτής της πολιτικής, κατέληξε.

Απαισιόδοξες έρευνες

Η Φαίη Μακαντάση, ερευνήτρια της diaNEOsis, έδωσε σημαντικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δε γεννάμε». Και σε αντίθεση με κάποιους που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι νέο, αποκάλυψε ότι από τη γενιά του 1940 έως το 1978 καμία γενιά δεν αναπληρώθηκε, για να γίνει αυτό πρέπει να κάνουμε 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί στο μισό σε εξήντα χρόνια, αν συνεχιστεί η τωρινή τάση», τόνισε με νόημα.

Τόνισε δε ότι οι παράγοντες που μας αποτρέπουν να κάνουμε περισσότερα παιδιά είναι οι οικονομικές δυσκολίες και η αλλαγή τρόπου ζωής. Για να καταλήξει χαρακτηριστικά ότι «για να είμαστε 10 εκατ. Έλληνες θα πρέπει να έχουμε ενσωματώσει έως το 2050 τουλάχιστον 750.000 μετανάστες».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Βλασταράκης, επικεφαλής του τομέα marketing της Eurobank, διευκρίνισε ότι μπορεί να θεωρείται πως το δημογραφικό είναι θέμα της Πολιτείας, όμως και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλει. «Εμείς εστιάσαμε στα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, αλλά δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόμαστε», σημείωσε. Μάλιστα εξήγησε ότι υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται άμεση οικονομική ανακούφιση και άλλοι που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη της νέας οικογένειας ή δουλειές στον τόπο τους.

Ο Βασίλης Κελλάρης, γυναικολόγος ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής και αντιπρόεδρος του Μητέρα και του Embryogenesiss στο Υγεία είπε με τη σειρά του, ότι η τάση για ζητούμενες υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα τελευταία χρόνια είναι αυξητική και η τάση αυτή ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, όπως αποκάλυψε, δυστυχώς μόνο το 30% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες απευθύνονται σε ειδικούς, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης για το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ