«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας». Με αυτή την άμεση και ξεκάθαρη απάντηση, η Αθηνα απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις, σχετικά με τα δύο νέα σχεδιαζόμενα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Του Κώστα Πασίση
Ένα μήνα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, το Τουρκικό ΥΠΕΞ δείχνει να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω του δόγματος των «γκρίζων ζωνών» και διά της πλαγίας οδού, θέτει ζήτημα από κοινού συνδιαχείρισης και κατ επέκταση συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
Η στάση αυτή της Τουρκίας, δηλαδή η νέα οπτική γωνία Φιντάν για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών διαφορών, «δυναμιτίζει» το καλό κλίμα των δυο χωρών, που καλλιεργήθηκε μετα το φονικό σεισμό στη γειτονική μας χώρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προσγείωσε την Τουρκία στην πραγματικότητα, τονίζοντας ότι κακώς πολιτικοποιεί ένα περιβαλλοντικό ζήτημα και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο φορουμ των Δελφών.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» ενώ σχολίασε την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι «αναφέρεται σε θαλάσσια πάρκα γύρω από τις Κυκλάδες» και αυτό, όπως είπε, δείχνει «μια αυξανόμενη ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων και αιτιάσεων». «Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά σε κάθε τουρκική θέση που παραβαίνει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα μπαράζ ελληνικών ανακοινώσεων, (ΥΠΕΞ, Άμυνας και κυβερνητικός εκπρόσωπος), που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών, για την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, στη νέα πρόκληση της Τουρκίας, που δεν είναι και ο καλύτερος οιωνός, ενόψει του νέου κρίσιμου τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ο σχεδιασμός της Ελλάδας για τα δυο θαλάσσια πάρκα συνεχίζεται κανονικά και δεν επηρεάζεται από την τουρκική ανακοίνωση και ότι η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να συζητήσει από τα λεγόμενα «βαριά» θέματα, είναι καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με το βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Τάσο Χατζηβασιλείου η νέα τουρκική πρόκληση εντάσσεται στα απόνερα των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας, που έχασε ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο έδωσε έμφαση στη ψυχραιμία με την οποία πρέπει να απαντήσει η Αθήνα.
Η τουρκική ανακοίνωση
Το δημιουργηθέν τεχνηέντως ζήτημα από την Άγκυρα, προέκυψε με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Θοδ. Σκυλακάκη ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο επερχόμενο διεθνές συνέδριο “Our Ocean Conference” τη δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων.
Το ένα θα βρίσκεται στο Ιόνιο και το άλλο θα καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή από τη Μήλο ως τη Νίσυρο, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων.
Όπως είπε στόχος τους είναι η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η δημιουργία καταφυγίου για θαλάσσια ζώα.
Επισημαίνεται ότι η Τουρκία με την ανακοίνωση της, κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα για να ωφεληθεί από τα προβλήματα στο Αιγαίο. Την προειδοποιεί να μην χρησιμοποιήσει τα πάρκα για κυριαρχικές διεκδικήσεις. Δεν αποδέχεται τα πάρκα σε περιοχές με αμφισβητούμενο καθεστώς. Δηλώνει ότι τα πάρκα δεν αλλάζουν τις προβληματικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ωστόσο, θέλει τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για περιβαλλοντικά ζητήματα στο Αιγαίο, ανοίγοντας με αυτή τη φράση διάπλατα το μεγάλο αίτημα της για συνεκμετάλλευσή του Αιγαίου…