Η κόπωση μεταξύ των δωρητών ενδέχεται να επιδεινώσει τα θέματα που δημιουργήθηκαν από τον μαζικό εκτοπισμό των Ουκρανών μετά τη ρωσική εισβολή, καθιστώντας πιο ακριβή την αντιμετώπιση του προβλήματος μακροπρόθεσμα, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) από το Κίεβο.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πυροδότησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα, με 6,5 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες να έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και 3,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Ουκρανούς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι πάνω από 14 εκατομμύρια Ουκρανοί χρήζουν κάποιας μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Αν η κοινότητα των δωρητών σταματήσει τώρα τις χορηγίες της, αυτό δεν πρόκειται να διορθώσει το πρόβλημα – στην πραγματικότητα το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί και να γίνει πιο δαπανηρή η αντιμετώπισή του», δήλωσε στο Reuters η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ Έιμι Πόουπ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ουκρανικά μμε στο Κίεβο.
«Στην ουσία, δεν μιλάμε μόνο για μια πολύ πιο σημαντική απάντηση, αλλά (επίσης) για μεγαλύτερο αριθμό απωλειών ζωών, μεγαλύτερη αστάθεια, μεγαλύτερη περιφερειακή αστάθεια».
Η Πόουπ ανέφερε ως παράδειγμα τις τρέχουσες καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει δώσει στο Κίεβο το μεγαλύτερο ποσό οικονομικής βοήθειας μετά τη ρωσική εισβολή.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Κίεβο τον περασμένο μήνα ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ – που εδώ και μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο εμποδίζουν τη ψήφισή του – θα «φτάσει στην Ουκρανία» και δεσμεύτηκε ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον θα συνεχιστεί.
«Είναι απολύτως λάθος να πιστέψουμε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, ούτε κατά διάνοια», είπε η Πόουπ κατά τη λήξη της πενθήμερης επίσκεψής της στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησε αξιωματούχους σε περιοχές πληγείσες από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, καθώς και με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.
Η επικεφαλής του ΔΟΜ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Ζελένσκι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διασφάλιση παροχής σχολικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στη διασφάλιση τα σχολεία να έχουν επαρκή αριθμό καταφυγίων για τους μαθητές.
Παράλληλα τόνισε ότι Ουκρανοί εξακολουθούν να εγκαταλείπουν περιοχές που είχαν υποστεί πιο έντονους βομβαρδισμούς πρόσφατα, αναφέροντας ως παράδειγμα τη νότια πόλη-λιμάνι της Οδησσού.
Η Πόουπ ενθάρρυνε τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων στην Ουκρανία. Τόνισε ότι η θωράκιση της ασφάλειας είναι το πρωταρχικό κριτήριο για αυτή την προοπτική, αλλά ότι λύσεις όπως η εύρεση επιχειρηματικών ευκαιριών για τους παλιννοστούντες και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να τους προσλάβουν θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν.