today-is-a-good-day
12.1 C
Athens

Δ.Μιχαηλίδου: Αυξημένο στα 415 ευρώ το δώρο Πάσχα – Παράνομοι όσοι δεν το καταβάλλουν

Tο δώρο Πάσχα ανέρχεται σε 415 ευρώ, μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της σε εκπομπή στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, τόνισε ότι, όσοι εργοδότες δεν καταβάλλουν το δώρο Πάσχα στα 415 ευρώ είναι παράνομοι και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί αυτόματα, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», «όπου βλέπουμε και ελέγχουμε όλες τις μισθοδοσίες».

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η κ. Μιχαηλίδου προσέθεσε επίσης τα εξής: «Καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των 50 ευρώ δεν επαρκεί, για να καλύψει τις ανάγκες μίας οικογένειας, πόσω μάλλον εκείνες των ευάλωτων νοικοκυριών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει, όμως, να κοιτάξουμε πού βρισκόμαστε και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, όπου η αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημά μας είναι διπλάσια από την αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, από το 2019 μέχρι σήμερα, η αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με την αύξηση τόσο του κατώτατου, όσο και του μέσου μισθού, είναι αρκετά χαμηλότερη.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι εργοδότες ήθελαν πολύ χαμηλότερη από αυτή που δώσαμε. Οι εργοδότες ήθελαν η αύξηση να κυμαίνεται από 3% έως 4%. Εμείς προχωρήσαμε σε αύξηση κατά 6,4%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία, αλλά, ταυτόχρονα, ενισχύσαμε και τα νοικοκυριά. Τηρήσαμε, δηλαδή, μία ισορροπία.

Από την αύξηση επηρεάζονται άμεσα 560.000 πολίτες, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, όλοι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όσοι εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, όσοι λαμβάνουν τα επιδόματα μητρότητας, καθώς και όσοι δικαιούνται τις τριετίες που “ξεπάγωσαν” στην αρχή του έτους.

Το εξίσου σημαντικό είναι ότι, σήμερα, σε σχέση με το 2019, το ποσοστό των πολιτών που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί στο 22% από 27%, που ήταν το 2019. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η χώρα μας ανέβηκε στην 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ε.Ε., που διαθέτουν κατώτατο μισθό, πάνω από την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, συνεδριάζει πάλι το συμβούλιο, έτσι ώστε να εντάξουμε δύο ακόμα κατηγορίες. Η μία εξ αυτών είναι των ασφαλιστικών εταιριών».

Για το επίδομα μητρότητας, η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι επεκτείνεται στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις μη μισθωτές και εκτίμησε ότι, την επόμενη εβδομάδα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Όπως είπε, «πλέον, λαμβάνουν επίδομα μητρότητας, ύψους 830 ευρώ, για εννέα μήνες, όπως και οι μισθωτές. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση, που ισοδυναμεί με πρόσθετη οικονομική στήριξη 6.000 ευρώ ετησίως. Αυτές οι γυναίκες λάμβαναν για τέσσερις μήνες 250 ευρώ και, τώρα, δικαιούνται 830 ευρώ για εννέα μήνες».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές, η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις μειώσουμε άλλη μία μονάδα, μέχρι το τέλος της θητείας μας. «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία μονάδα ισοδυναμεί για τον προϋπολογισμό με 400 εκατ. ευρώ. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι με το πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να επιστρέψουν υψηλόμισθοι Έλληνες από το εξωτερικό και να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ταλέντα στη χώρα. Πρόκειται για μία δύσκολη οικονομικά άσκηση, την οποία εξετάζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών» συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, θα πληρωθούν οι κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ και τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου. Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, καθώς και το επίδομα μητρότητας, που αυξάνει από τα 780 στα 830 ευρώ, θα καταβληθούν την τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Τέλος, για τα αναδρομικά δώρων και την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, η κ. Μιχαηλίδου αποσαφήνισε ότι, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο ‘Αρειος Πάγος διαφωνούν, όπως εν προκειμένω, τότε αρμόδιο, για να αποφασίσει, είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. «Εμείς περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και, όπως πάντα, θα την σεβαστούμε» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ