today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Σκληρή κριτική από τους επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, για ακρίβεια, πληθωρισμό, ενεργειακό, “κόκκινα” δάνεια

Η ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και στο ενεργειακό κόστος, ο πληθωρισμός, ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την χρηματοδότηση, τα «κόκκινα» δάνεια, ήταν στο επίκεντρο της έντονης κριτικής των πρώτων επερωτώντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση της επερώτησης που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, με θέμα: «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας».

Ο πρώτος εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, εστίασε την κριτική του στην ακρίβεια, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ταξική πολιτική υπέρ των μεγάλων ομίλων, η οποία έχει ανεβάσει τους δείκτες της ανισότητας».

«Η οικονομία είναι αριθμοί, αλλά αφορά ανθρώπους που ολοένα φτωχοποιούνται και γίνονται περισσότεροι αυτοί που δεν τα βγάζουν πέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι προτελευταία, πριν την Βουλγαρία, σε αγοραστική δύναμη, με δύο στους τρεις Έλληνες να δηλώνουν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο τους μέλημα».

«Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά μετά το 2019 ο δείκτης ανισότητας ανέβηκε, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζουν.

Το τοπίο στην οικονομία έχει αλλάξει δραματικά και αντί 2,4% ανάπτυξη έχουμε 2% με πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων και με το 52% να αφορούν την Golden Visa. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το ΔΝΤ και η Eurostat μιλάνε για σενάρια ανάπτυξης γύρω στο 1%. Ότι δηλαδή η ανάπτυξη στη χώρα θα καρκινοβατεί και πρέπει η Ελλάδα, πάση θυσία, να το αποφύγει», επεσήμανε και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση στη πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής της σπατάλησε δημοσιονομικό χρόνο και χώρο, χωρίς καμία αναπτυξιακή επένδυση, ενώ αρκέστηκε στην επιδοματική πολιτική και στην αναδιανομή τεράστιων εισοδημάτων υπέρ των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Οι ολιγοπωλιακές πολιτικές αφορούν από άκρο σε άκρο αυτή την κυβέρνηση».

Ο δεύτερο επερωτών βουλευτής, Παύλος Γερουλάνος, υποστήριξε ότι «το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι βαθύτατα άδικο και σύντομα η χώρα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αν δεν αλλάξει και δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση και δεν δοθούν κίνητρα για να αποκτήσει προοπτική».

Υποστήριξε ακόμα, ότι «η αδιαφάνεια κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα στη λογική αυτής της κυβέρνησης» και κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, να φύγει η εξουσία από το Μαξίμου και να πάει στη παραγωγική βάση».

Έμφαση στην ακρίβεια έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «άδικη και άνιση πολιτική».

Όπως είπε, «τα στοιχεία της Eurostat είναι καταλυτικά για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και δείχνουν ότι από τη πρώτη θέση στην οποία βρισκόταν, αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση με το ωραιοποιημένο αφήγημα της, είναι να πάει στη δεύτερη θέση ξεπερνώντας την Μάλτα, ενώ την ίδια ώρα ο πληθωρισμός τροφίμων να είναι πάνω από 8% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπης κυμαίνεται στο 5,7%».

«Ο ένας στους δύο Έλληνες δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο, το δάνειό του, τους παλιούς λογαριασμούς του, ενώ το 43% ούτε μία εβδομάδα δεν μπορεί να πάει διακοπές», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Νικητιάδης, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, «σε 56 βασικά προϊόντα οι τιμές αυξήθηκαν από 25% έως 60% και 65%».

«Με τις επικοινωνιακές πολιτικές σας αυτό που πετύχατε είναι μια τρύπα στο νερό ή καλύτερα μια τρύπα στο πορτοφόλι του καταναλωτή. Οι ίδιες επιχειρήσεις στις οποίες βάλατε πρόστιμα δεν συμμορφώνονται και εξακολουθούν να παρανομούν αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων, αντί να τις μειώσουν, κοροϊδεύοντας τους καταναλωτές», τόνισε, ενώ πρότεινε, μεταξύ άλλων, έλεγχο στις ενδο-ομιλικές συναλλαγές, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ενδυνάμωση καταναλωτικών οργανώσεων».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, εστίασε «στις πολύπαθες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υποστηρίζοντας ότι «μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται πάρτι συμφερόντων φίλων της κυβέρνησης».

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ελάχιστες έως αδύνατες ευκαιρίες να αντλήσουν χρηματοδότηση, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από τις τράπεζες. Δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αμερόληπτη. Από τα 10 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μόλις ενάμιση δισ. κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια αναλογία που είναι σκανδαλώδης, καθώς είναι σχεδόν αποκλεισμένες από την χρηματοδότηση», επεσήμανε η κ. Βατσινά και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα, από τις 800.000, περίπου, επιχειρήσεις, μόνο οι 49.000 έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Η βιωσιμότητα τους είναι ζήτημα ηθικής όχι μόνο πολιτικής».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τους μόνους που διευκόλυνε με τις πολιτικές της είναι τα funs και τους cervicers, αφήνοντας εντελώς απροστάτευτους και χωρίς καμία πρόνοια τους ευάλωτους δανειολήπτες».

Όπως είπε, «η πολιτική της κυβέρνησης στην αγορά “κόκκινων” δανείων οδηγεί σε μεγάλες στρεβλώσεις, αισχροκέρδεια, ανισότητα, αδιαφάνεια», σημειώνοντας ότι «δάνεια ύψους πάνω από 78 δισ. βρίσκονται στα χέρια των funs και τους cervicers και αυτοί είναι που υπαγορεύουν τις πολιτικές τους και η κυβέρνηση υπάκουα, τις εκτελεί».

«Εξαλείψατε κάθε πλέγμα προστασίας στους δανειολήπτες και το μόνο εργαλείο που αφήσατε είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, στον οποίο όμως οι εταιρείες διαχείρισης, με απόλυτη αδιαφάνεια, έχουν τον απόλυτο έλεγχο.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προστασία την οποία η κυβέρνηση αρνείται. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του από τα 270 δισ. του ιδιωτικού χρέους έχουν ρυθμιστεί μόλις 5,2 δισ. ενώ στο πρόγραμμα ενδιάμεσης προστασίας έχουν υπαχθεί λιγότερες από 200 αιτήσεις και τα κέρδη των cervicers είναι τριπλάσια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε.

«Για έλλειψη διαφάνειας που υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας», μίλησε ο επερωτών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, τονίζοντας ότι η χώρα μας, αντίθετα από άλλες χώρες, είχε μείωση και συγκατοικεί με χώρες όπως η Ζιμπάμπουε και η Παλαιστίνη.

Έμφαση έδωσε στο ενεργειακό κόστος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η 4η ακριβότερη στην τιμή της κιλοβατόρας στην ΕΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της ενισχύει τα ολιγοπώλια και τους μεγάλους παίκτες αυξάνοντας υπέρογκα τα κέρδη τους.

Τέλος, κατήγγειλε ότι στη Κρήτη η κυβέρνηση χαρίζει 63 βουνοκορφές σε δύο μεγάλους μόνο παίκτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ