today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Πως ο Μητσοτάκης διέλυσε τους «μύθους» και τα σενάρια «συνωμοσίας» της Αντιπολίτευσης για την τραγωδία στα Τέμπη

Τη θεωρία της «συγκάλυψης» της τραγωδίας και τα σενάρια συνωμοσίας για το μπάζωμα στα Τέμπη, που είναι το πολιτικό αφήγημα της Αντιπολίτευσης, επιχείρησε να αποδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, στη «σκιά» των παραιτήσεων Παπασταύρου και Μπρατάκου.

Του Κώστα Πασίση

Η βασική πολιτική στόχευση του Πρωθυπουργού ήταν η ανασυγκρότηση και η ενίσχυση της «εικόνας» της κυβέρνησης που έχει «πληγεί» από τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τα κόμματα της Αντιπολίτευσης «εργαλειοποίησαν» την τραγωδία, συνασπίστηκαν και προχώρησαν στην πρόταση δυσπιστίας.

Στη βάση αυτή, στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε το βλέμμα του στα θεωρεία που βρίσκονταν συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη και είπε «μιλώ στην καρδιά και το μυαλό των οικογενειών των θυμάτων, τονίζοντας ότι «ουδέποτε δόθηκε εντολή συγκάλυψης».

Ο Πρωθυπουργός με αυτή την αναφορά του προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους σε συναισθηματικό επίπεδο και όχι μόνο ρητορικά και με τη λογική…

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλιας του θέλησε να διαλύσει το μύθο περί μπαζώματος στα Τέμπη.

«Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός άξονας της τοποθέτησης του ήταν η διαχωριστική γραμμή που τράβηξε με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Όποιος θέλει να κατέβει στην πολιτική να το κάνει και να μετρηθεί, όχι με πληρεξούσιους, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας πολιτική πυγμή.

Ο Πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας μια παλαιά ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είχε αναρωτηθεί: «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο»;

«Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ.

Με απλά λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν τον ελέγχουν ισχυρά συμφέροντα…

Ο τρίτος άξονας της ομιλίας του Πρωθυπουργού ήταν η αναμενομένη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε σε Ανδρουλάκη-Κασσελάκη, που κατέθεσαν από κοινού την πρόταση δυσπιστίας κάνοντας μια «υπόγεια», ίσως και «σκοτεινή» συμμαχία έναντι της κυβέρνησης, που βεβαια θα φανεί το επόμενο διάστημα αν αντέξει…

Για τον πρώτο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Με προθυμία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατρέπει το κόμμα, σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή σας ταυτίσαμε με εκδοτικά συγκροτήματα. Για τα πανεπιστήμια, τα ίδια έγραφε το εκδοτικό συγκρότημα για τα πανεπιστήμια, τα ίδια και εσείς. Τυχαίο; Ας το κρίνουν οι πολίτες…»

Ενώ για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα παίρνει απολυτήριο από το στρατό, δήλωσε:

Η μία όψη είναι ότι ο Κασσελάκης είναι υπονομευτής του πολιτεύματος. Η άλλη είναι ότι είναι απλά φαιδρός.

Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Προηγούμαστε στην ποιότητα των εκλογών». Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών ο κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες κατηγορίες για διεθνείς παρατηρητές. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης, ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τις εκλογές μας».

Παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου

Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας αλλά και ακεραιότητας της κυβέρνησης του, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αναγκαστικές παραιτήσεις των κ.κ Παπασταύρου-Μπρατάκου, δυο εκ των στενότερων συνεργατών του, λόγω της συμμετοχής τους σε δείπνο με ισχυρό οικονομικό παράγοντα της χώρας.

«Έστειλαν το λάθος μήνυμα», ήταν το λιτό σχόλιο κυβερνητικών πηγών, μετα τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν ανέχεται συμπεριφορές, ακόμη και κοινωνικής χροιάς, που δημιουργούν «σκιές» στη διαφάνεια της διακυβέρνησης της χώρας. Και δεν υπάρχει χώρος για «επαφές» πίσω από την πλάτη του… Ενώ ταυτόχρονα προστάτεψε και την πολιτική του υπόσταση.

Τα δύο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη «πλήρωσαν» το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα το Μαξίμου είχε μιλήσει για επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, μετα το δημοσίευμα, πρώτο θέμα της εφημερίδος «Βήμα», που έκανε λόγο για μοντάζ συνομιλιών το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οι δύο παραιτήσεις αποτελούν μια σοβαρή πολιτική εξέλιξη, που ανοίγει «κεφάλαια» για την κυβέρνηση, καθώς η αντικατάσταση τους, ίσως οδηγήσει και σε αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ