today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Τα Τέμπη της Αμερικής – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Η φθηνή εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων, όπως αυτό με την πρόσκρουση του πλοίου και την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ξεκάθαρα κάτι απόλυτα κατακριτέο, ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής. Παρόλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να παραβλέψει κανείς, μια πικρή αλήθεια. Και αυτή είναι ο μεγάλος ξεπεσμός των υποδομών αυτής της μεγάλης χώρας, κάτι το οποίο, δυστυχώς, ισχύει για τη Δύση συνολικά.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Τα αίτια και οι τυχόν ευθύνες του τραγικού δυστυχήματος στη Βαλτιμόρη θα διερευνηθούν και αργά ή γρήγορα θα μάθουμε την αλήθεια.

Είναι αδύνατον όμως να παραβλέψει κανείς το γεγονός, ότι μια γέφυρα, σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον πολυσύχναστα λιμάνια της Αμερικής, κατέρρευσε σαν μια στοίβα, από τραπουλόχαρτα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την πρόσκρουση.

Εάν μάλιστα διερευνήσει κανείς με προσοχή τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων θα διαπιστώσει, ότι το σύστημα υποδομών στην Αμερική βρίσκεται σε αποσύνθεση. Και όχι μόνο στην Αμερική, αλλά συνολικά στις χώρες της Δύσης, οι οποίες εδώ και δεκαετίες πελαγοδρομούν σε ουτοπικές πολιτικές συμφερόντων, παραμελώντας εγκληματικά τις βασικές υποδομές που διασφαλίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Όταν η πολιτική και οι πολιτικοί, ως οφείλουν, επιτελούν την αποστολή τους που δεν είναι άλλη από τη βελτίωση και την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών στην καθημερινότητά τους, παρόμοια τραγικά γεγονότα, περιορίζονται στο ελάχιστο.

Είναι τραγικό, αλλά πάνω από όλα εγκληματικό αλλά οι πολιτικοί και οι πολιτικές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στον δυτικό κόσμο, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν απεμπολήσει αυτή την αποστολή.

Αντί να υπηρετούν τη βελτίωση και την ασφάλεια των βασικών υπηρεσιών και της καθημερινότητας των πολιτών, οι κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον και στην πλειοψηφία των χωρών της Δύσης, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Θεωρούν, ότι είναι προτεραιότητα η αντιπαλότητα με τη Ρωσία, σκορπώντας, χωρίς στρατηγική και πάνω από όλα χωρίς έλεγχο, δισεκατομμύρια, όχι στον Ουκρανικό λαό, αλλά στο όλο και περισσότερο επιρρεπές στη διαφθορά καθεστώς Ζελένσκι και στην όλο και περισσότερο αποκαλυπτόμενη παρωδία της κλιματικής αλλαγής. Ενώ την ίδια στιγμή, παραμελούνε και δεν αντιμετωπίζουν ως προτεραιότητα, κρίσιμα και βασικά θέματα για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, όπως οι υποδομές, η ασφάλεια των συνόρων, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό και η αντιμετώπιση του υπ’ αριθμόν ένα όσο αφορά την επικινδυνότητα αντιπάλου για τη Δύση, που είναι η Κίνα.

Η αποφορά εγκληματικής εγκατάλειψης, των υποδομών και των κρίσιμων προτεραιοτήτων για τους πολίτες και την ασφάλεια τους, είναι πλέον ξεκάθαρη, ξεκινώντας από την Μητρόπολη της Δύσης στην Αμερική, η οποία χθες στη Βαλτιμόρη, είχε μια μικρή αλλά ηχηρή γεύση από τα δικά της Τέμπη.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ