Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι διεθνείς τιμές του συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού στα 370 δολάρια ανά λίβρα, αυξημένες κατά 36,88% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, συμπαρασύροντας και τις τιμές του προϊόντος στο ράφι. Ο λόγος η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, λόγω μια ασθένειας που έχει πλήξει τις καλλιέργειες στη Λατινική Αμερική.
Της Γωγώς Κατσέλης
Στην Ελλάδα, αν και δεν καλλιεργούνται πορτοκάλια για χυμό, αλλά στη χυμοποίηση κατευθύνονται τα β’ διαλογής, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν η αύξηση της τιμής των πορτοκαλιών φτάνει ακόμα και το 140%. Ειδικότερα, η τιμή τους έχουν αυξηθεί από τα 8 λεπτά το 2023 στα 20 λεπτά φέτος, με εκπροσώπους των βιομηχανιών να τονίζουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Τον κίνδυνο ότι το 2024 τα προτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που θα παρουσιάσει έλλειψη είχε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. «Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της γης, που είναι η Νότιος Αμερική έχει καεί με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει υπερδιπλασιαστεί. Και το πρόβλημα δεν είναι αν έχει αυξηθεί η τιμή από τα 2,5 ευρώ στα 6,5 ευρώ, το πρόβλημα είναι ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν έχουν να δώσουν εμπόρευμα σε οποιαδήποτε τιμή», είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια συνεδρίου.
Στην εκτίναξη των τιμών των πορτοκαλιών αναφέρθηκε πρόσφατα και ο διευθυντής Μάρκετινγκ της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων (ΒΙΚΟΣ), που παράγει και αναψυκτικά, τονίζοντας ότι το πορτοκάλι αποτελεί αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα για τις βιομηχανίες, καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 150%, επηρεάζοντας έτσι το κόστος παραγωγής των προϊόντων.
Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία η τιμή του χυμού πορτοκαλιού στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 36,7% από τα 1,2 ευρώ στα 1,64 ευρώ το λίτρο. Άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου προχώρησε πρόσφατα σε ανατίμηση του φυσικού χυμού που διατίθεται στα ψυγεία από τα 2,9 ευρώ στα 3,5 ευρώ το λίτρο, ενώ στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές λόγω των δυσοίωνων προοπτικών στις μεγάλες παραγωγικές χώρες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, η κατηγορία «νερό-αναψυκτικά- χυμοί» έτρεξε με διψήφιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 13,8% τον Φεβρουάριο σε σχέση με πέρυσι.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες του κλάδου αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Δεδομένου ότι η χώρα μας χρησιμοποιεί για την παρασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων χυμό τόσο από την Ελλάδα που είναι περισσότερο όξινος όσο και από τη Βραζιλία που είναι πιο γλυκός και βλέποντας ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην αγορά, ένα από τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζονται οι βιομηχανίες είναι να προωθήσουν την παραγωγή ανάμεικτων χυμών, με την προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας χυμού μήλου. Ήδη, κάποιες βιομηχανίες έχουν μειώσει την περιεκτικότητα σε χυμό πορτοκάλι και έχουν προσθέσει άλλο φρούτο προκειμένου να διατηρήσουν στα σημερινά επίπεδα τις τιμές και να μη φτάσουν να πωλούνται στα 4 ευρώ το λίτρο.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 8.000 τόνους συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που αντιστοιχεί στο 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής, καλύπτοντας τις εγχώριες ανάγκες μέσω εισαγωγών.