today-is-a-good-day
18.7 C
Athens

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου επ’ αυτού, αναμένεται εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ψηφοφορία για σχέδιο απόφαση που καλεί να κηρυχθεί «άμεση και διαρκής» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο, που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 09:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 15:00 ώρα Ελλάδας).

Εάν εγκριθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην επικράτειά του την 7η Οκτωβρίου, που απόφαση του ΣΑ θα καλεί ρητώς να κηρυχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο και προστάτιδα δύναμή του στα διεθνή φόρα, εναντιώνονταν στη χρήση ακόμη και της έκφρασης «κατάπαυση του πυρός» και άσκησαν τρεις φορές βέτο σε σχέδια αποφάσεων του ΣΑ που την περιλάμβαναν.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς και η ανθρωπιστική καταστροφή χειροτερεύει, με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να ηχούν συναγερμό για γενικευμένο λιμό, η Ουάσιγκτον μοιάζει πλέον αποφασισμένη να πιέσει το Ισραήλ.

Μολαταύτα, διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη επισήμαναν πως το αμερικανικό σχέδιο απόφασης δεν έχει εγγυημένη την έγκριση. Η Ρωσία, που έχει επίσης δικαίωμα αρνησικυρίας, επέκρινε το σχέδιο διότι δεν απαιτεί με σαφήνεια κατάπαυση του πυρός, αναφέρεται στην «ανάγκη» για αυτή και προσθέτει πως το ΣΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες «για να εξασφαλιστεί», συνοδευόμενη από «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» που απομένουν στα χέρια της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.

Το κείμενο επαναβεβαιώνει εξάλλου την υποστήριξη του κορυφαίου οργάνου του Οργανισμού στη λύση των δύο κρατών.

Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτούνται 9 ψήφοι (επί συνόλου 15) και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα).

Στη θεωρία τουλάχιστον, οι αποφάσεις του είναι νομικά δεσμευτικές και, εάν κάποιο κράτος τις αψηφά, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τη δυνατότητα να προχωρά στην επιβολή κυρώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ