today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Ανώτατα όρια στα στεγαστικά δάνεια επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος – Τι αλλάζει από το 2025

Νέα όρια στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος από τον Ιανουάριο του 2025. Όπως ανακοίνωσε, το ποσό που θα εκταμιεύεται δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εισοδήματος ή της αξίας του ακινήτου. Βασικός στόχος να μειωθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ακινήτων, αλλά και του υψηλού κόστους δανεισμού. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα νέα όρια διαμορφώνονται ως εξής:

– Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για το δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση 50% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 40% για τους λοιπούς δανειολήπτες, και

– Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για το δείκτη δανείου προς την αξία του υπέγγυου ακινήτου κατά την έγκριση 90% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες.

Όπως διευκρινίζει η ΤτΕ, τα εν λόγω μακροπροληπτικά μέτρα δεν εφαρμόζονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε δάνεια υπό καθεστώς ρύθμισης, σε δάνεια και λοιπές πιστώσεις που συνδέονται με προγράμματα εθνικής στεγαστικής πολιτικής ή πράσινης μετάβασης, τα οποία διέπονται από ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις (όπως π.χ. το πρόγραμμα “Σπίτι Μου”), καθώς επίσης σε μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις του ν. 5072/2023.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκταμίευσης δανείων και λοιπών πιστώσεων καθ’ υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων. Η υπέρβαση ανά δείκτη δύναται να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% του συνολικού αριθμού των δανείων και λοιπών πιστώσεων που εγκρίνονται και έχουν έστω εν μέρει εκταμιευθεί εντός έκαστου ημερολογιακού τριμήνου.

Όπως σημειώνεται, τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων που απορρέουν από την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και συνδέονται με τη χρηματοδότηση νοικοκυριών ή/και επιχειρήσεων με εξασφάλιση οικιστικά ή επαγγελματικά ακίνητα. Συμβάλλουν επίσης ευρύτερα στην πρόληψη της υπέρμετρης χαλάρωσης των πιστοδοτικών κριτηρίων και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ