today-is-a-good-day
8.9 C
Athens

Ο πολιτικός απόηχος της σύγκρουσης στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν μεταξύ Kυβέρνησης και Αντιπολίτευσης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Η Ν.Δ εστίασε στις ευθύνες του σταθμάρχη Λάρισας και των δυο μηχανοδηγών του τρένου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν κανονισμοί λειτουργίας.

Του Κώστα Πασίση

Αντίθετα τα κόμματα  κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει τη συγκάλυψη της υπόθεσης αποδίδοντας ποινικές ευθύνες σε υπουργούς, χωρίς όμως να ζητούν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. 

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έχει «στιγματίσει» έντονα τη χώρα αμφισβητώντας σοβαρά  την ασφάλεια των σιδηροδρόμων  και μεγεθύνει  την αίσθηση ανασφάλειας των πολιτών για τις υποδομές και τις μεταφορές.

Γεγονός που προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, που πιθανότατα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Η υπόθεση παραμένει στον «αφρό» της επικαιρότητας καθώς οι γονείς και οι  συγγενείς των θυμάτων ασκούν πίεση για διερεύνηση όλων των πτυχών της εθνικής τραγωδίας, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν έχει πειστεί ότι έχει χυθεί άπλετο φως στη διερεύνηση αυτής της πολύκροτης υπόθεσης.

Στη βάση αυτή και σε ιδιαίτερα  φορτισμένο κλίμα έγινε και η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.  

Η κυβέρνηση, αρνείται τη μομφή για  συγκάλυψη και κατηγορεί την αντιπολίτευση  για παραπληροφόρηση και πολιτική εκμετάλλευση του δράματος των οικογενειών των θυμάτων για μικροκομματικούς λόγους. 

Όπως επισημαίνεται τα «όπλα» της στην κοινοβουλευτική μάχη ήταν:

— Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θέτοντας τους στο ίδιο επίπεδο με τους πολίτες.

— Δεν υπάρχει  συγκάλυψη και η Δικαιοσύνη ερευνά όλους χωρίς εξαιρέσεις.

—- Απορρίπτει ως fake news τους ισχυρισμούς για “μπάζωμα” στο σημείο του δυστυχήματος.

Αντίθετα υποστηρίζει ότι έγιναν μόνο οι απαραίτητες εργασίες για την ανάκτηση των  θυμάτων και όχι για συγκάλυψη των στοιχείων.

—Κατηγορεί  τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εργαλειοποιούσε το νόμο για να προστατεύει υπουργούς του.

 «Πολάκης, Καμμένος, Γεροβασίλη και συνολικά 11 περιπτώσεις κρύφτηκαν πίσω από το Άρθρο 86 του Συντάγματος και δεν δικάστηκαν. Εμείς δεν εργαλειοποιούμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατά το δοκούν. Όταν τον έχεις εργαλειοποιήσει 11 φορές, είναι γελοίο να κουνάς το δάχτυλο…», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξετυλίγοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Η «στρατηγική» της Αντιπολίτευσης

Από την άλλη πλευρά η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών κομμάτων είναι να καταστήσουν την Κυβέρνηση ως  υπεύθυνη πολιτικά για το δυστύχημα λόγω αμέλειας και αδράνειας.

Να πιέσουν για ανάληψη των ευθυνών της, ζητώντας να μην κρύβεται πίσω από τη Δικαιοσύνη.

Να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός, βλέποντας ότι κάνει «γκελ» στην κοινωνία, μεγαλύτερο και από το νομοθέτημα για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

Ωστόσο όπως φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία, η Αντιπολίτευση έδωσε την κοινοβουλευτική μάχη διασπασμένη σε ένα θέμα που έχει τις προϋποθέσεις για συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου, κάτι όμως που δεν έγινε.

Το πρόβλημα συνεννόησης της αντιπολίτευσης ανέδειξε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον πρόεδρό της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο.

«Κάνατε εκτενή ανάλυση για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Κατάλαβα την πεποίθησή σας ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Αυτό κατάλαβα. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε την πεποίθηση αυτή, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής; Να θυμίσω ότι πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να λάβει κάποια πειστική απάντηση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ