Σε μια ακραία ρητορική που αμφισβητεί τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα γειτονικών χωρών επανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας στην Αθήνα σκεπτικισμό και ερωτηματικά για τους λόγους της πρόκλησης, ενώ επίκειται οσονούπω η συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιβεβαιώνοντας εκ νέου όσους δεν βλέπουν φως στο… τούνελ με την Τουρκία…
Του Κώστα Πασίση
Το νέο παραλήρημα Ερντογάν ξετυλίχθηκε παράλληλα με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικ. Χριστοδουλίδη, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλων ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο όπου υπεγράφησαν κομβικές συμφωνίες για το μεταναστευτικό, το εμπόριο και την ασφάλεια, σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία.
Συμφωνίες που ανέδειξαν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ενόχλησαν σφόδρα την Άγκυρα.
Ειδικότερα ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε ένα στρατιωτικό ακροατήριο ανέφερε ότι αν η Τουρκία είχε πιέσει περισσότερο το 1974, η Κύπρος θα ήταν σήμερα πλήρως υπό τον έλεγχό της!
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία καταδίκασε την επαναφορά στο προσκήνιο του αναθεωρητικού δόγματος της Τουρκίας.
«…Αποτελούν στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε με νόημα ότι «οι δηλώσεις έγιναν σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η πρώτη ερμηνεία που δίνεται από διπλωματικούς κύκλους είναι ότι «ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να τορπιλίσει κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο παρασκήνιο για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, που έχει βαλτώσει πλέον εδώ και πολλά χρόνια».
Ως γνωστόν Ελλάδα και Κύπρος είναι προσηλωμένες στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σε καμία περίπτωση δε συζητά το τουρκικό σχέδιο για δυο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, που προκαλεί διεθνή κατακραυγή.
Ο νέος παραληρηματικός λόγος Ερντογάν δείχνει ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, δε συμβάλει στην ειρήνη και δε βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού.
Μια δεύτερη είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει «κλίμα», να ασκήσει πιέσεις και να θέσει τους δικούς του όρους, προτού τροχοδρομηθεί κάποια νέα διπλωματική προσπάθεια, από την πλευρά του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου.
Ταυτόχρονα ενδεχομένως να θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στο εσωτερικό εθνικιστικό κοινό του, ενόψει των δημοτικών εκλογών.
Η τελευταία ερμηνεία δίδεται περισσότερο από κυβερνητικά στελέχη, που φάνηκαν όμως ελαφρώς αιφνιδιασμένα από την ακραία τοποθέτηση Ερντογάν.
Οι νέες δηλώσεις του Σουλτάνου αποδεικνύουν ότι πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι μόνο ο ρωσικός αναθεωρητισμός αλλά και ο τουρκικός.
Στην προκειμένη περίπτωση η Άγκυρα επί της ουσίας απειλεί ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπερ σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει και μια ανάλογη αντίδραση και για την Τουρκία, όπως γίνεται σήμερα με τη Μόσχα όπου συζητούνται νέες αυστηρές κυρώσεις…
Αντιδράσεις των κομμάτων
Τις δηλώσεις Ερντογάν καταδίκασαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπονομεύουν σαφώς το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο οποίο επιμένει να επαναπαύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών».
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις και επισήμανε πως η τουρκική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο αναθεωρητικό της αφήγημα.
Τις δηλώσεις Ερντογαν καταδίκασε και το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και αναβάθμιση του «ψευδοκράτους» στη Βόρεια Κύπρο».