«Κλείδωσε» για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου του πολιτικού διάλογου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Του Κώστα Πασίση
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις.
Στην ατζέντα βρίσκονταν μεταξύ άλλων, θέματα όπως το μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία.
Ο Πρωθυπουργός πάντως κατά τη συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πρόσθεσε και το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, που απασχολεί ιδιαίτερα και τις δυο χώρες, επιβεβαιώνοντας παράλληλα και το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο τον ερχόμενο Μάιο
«Βεβαίως και στον πολιτικό διάλογο συζητάμε και το μεγάλο ζήτημά μας, το μεγάλο αγκάθι, και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αλλά και να μην το λύσουμε αυτό το θέμα, 40 χρόνια δεν έχουμε μπορέσει να το λύσουμε, μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκείνο που προκύπτει πλέον «καθαρά» από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού είναι ότι αν και παραμένει ανοιχτό και ανεπίλυτο πρόβλημα η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, υπάρχει διάθεση για διάλογο και επίλυση της συγκεκριμένης διαφοράς με πολιτισμένο τρόπο…
Στη βάση αυτή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον ερχόμενο Μάιο το μεγάλο «αγκάθι» που ταλανίζει τις δυο χώρες να συζητηθεί περαιτέρω και πιο ουσιαστικά…
Άλλωστε η συνάντηση Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο και της προετοιμασίας του τετ-α-τετ των δυο ηγετών.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στόχος του πολιτικού διαλόγου των δυο χωρών είναι η διατήρηση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Αλλά και η συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου…
Ωστόσο η συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου δεν είναι μια «ανέφελη» υπόθεση καθώς στο εσωτερικό της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Επί παραδείγματι στο συνέδριο της «Καθημερινής», η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας. Βεβαίως, αυτό το ταγκό θέλει δύο. Αν δοθεί αυτή η ευκαιρία, θα έπρεπε η Ελλάδα να προχωρήσει σήμερα; Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: το πρώτο θα χρειαστεί εθνική συναίνεση».
Για τα «περί εθνικής συναίνεσης» ρωτήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και απάντησε: «Ο διάλογος για οποιοδήποτε ζήτημα είναι γόνιμος και θετικός. Όταν όμως ακούω τη λέξη συναίνεση και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, συγγνώμη αλλά αυτό μου μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης».
Ο πολιτικός διάλογος πάντως Ελλάδας – Τουρκίας φαίνεται ότι γίνεται υπό την υψηλή εποπτεία ή την παρακολούθηση των ΗΠΑ, καθώς πριν το τετ-α-τετ Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ, προηγήθηκε η συνάντηση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν.
Όπως αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν ο κ. Μπλίνκεν «χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πέμπτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2023, στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης Τουρκίας – Ελλάδας για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία».